23948sdkhjf

Gentofte Hospital får verdens sikreste gassystem

Ringsystem med nyudviklet ventil sikrer ilt og gas til patienterne selv under katastrofer og terrorangreb.
Da læger og patienter for nylig rykkede ind i Gentofte Hospitals nye tilbygning, var der en ægte verdensnyhed integreret i byggeriet. Et ringsystem med en nyudviklet ventil til distribution af medicinske luftarter udmærker sig blandt andet ved at kunne opretholde forsyningen, selv om dele af anlægget bliver serviceret – eller er blevet beskadiget i forbindelse med eventuelle katastrofer eller terrorangreb.

Omvendt er det også muligt at lukke gasforsyningen ned for bestemte afsnit, fx i forbindelse med brand, mens de øvrige afdelinger kører videre som normalt. Det avancerede system er udviklet i et tæt samarbejde mellem L&H-Rørbyg og KVG Gasteknik.

Innovativt samarbejde
Der findes næppe nogen steder, hvor forsyningssikkerheden er så afgørende som på et hospital. Derfor har L&H-Rørbyg og KVG Gasteknik lagt alle de lyse hoveder i blød og samlet alle kompetencer i det fælles udviklingsprojekt.

- Alle stuer skal have adgang til medicinske luftarter, som består af ilt, kuldioxid samt vakuum og trykluft, forklarer Mads Bengtsson, ansvarlig projektleder fra L&H-Rørbyg.

- Vi har i samarbejde med KVG Gasteknik bygget og designet en ring-lignende forsyning af gas og luft, hvilket betyder, at selvom vi lukker en stue eller en hel sal ned, så vil alle andre stuer og senge stadig blive forsynet. Skal vi fx servicere en ventil, så fungerer alle andre stadig. Denne opbygning er en verdenssensation – og vi er ret stolte over den, tilføjer han.

6.000 meter langt ringformet rørsystem
Installationsvirksomheden L&H-Rørbyg, der ejes af Kemp & Lauritzen, har bygget hele ringsystemet op fra bunden. For hver enkelt af de medicinske luftarter er der en ringledning både i kælderen og på taget af den nye tilbygning.

De 6.000 meter rør mellem de to ringe ligger i en skakt, hvor der er udført forbindelser for hver etage. Det betyder, at der kan tilføres gasser fra begge sider i systemet – og at fx operations- og opvågningsstuerne stadig kan få tilført gasser, selv om man af driftsmæssige hensyn må lukke ned i et eller flere afsnit.

Desuden er der nødafspærringsbokse for hver stue, så man kan lukke lokalt i forbindelse med brand. Og en såkaldt medivagt sørger for at slå alarm, hvis den nødvendige tilførsel af gasser til en stue stopper.

Tidligere installerede man to rørsystemer på sygehusene, men det er både dyrere og mindre sikkert. Ved servicering og systemfejl var det nemlig nødvendigt at lukke for hovedhanen og køre mobile beholdere med medicinske luftarter ind på stuerne.

Kilde: L&H Rørbyg - http://www.lh-rorbyg.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096