23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium - Ikke udsigt til de store prisstigninger

De sidste ca. tre måneder har aluminium handlet i intervallet 1.800-2.000 dollars/ton. Det forventer Jyske Bank også vil være tilfældet de kommende måneder.
De opreviderer derfor deres forventninger en smule og forventer således nogenlunde uændrede priser over det kommende års tid. I andet halvår 2010 vurderer de dog, at prisen på aluminium kan stige lidt, da den globale efterspørgsel her vil være nået op på et højere niveau.

Efterspørgsel holder en hånd under prisen
Aluminium har ikke vist så store prisstigninger i år som fx kobber, men prisen på aluminium er dog stadig steget omkring 50 % siden bunden i februar. Det har især været en stærk efterspørgsel fra Kina, der har trukket prisen op – en efterspørgsel, der er faldet lidt tilbage de seneste par måneder, men som dog stadig ligger på et relativt højt niveau sammenlignet med sidste år.

Samtidig vurderer Jyske Bank også, at man vil se en bedring i efterspørgslen fra OECD-landene i forbindelse med genopbygning af lagre. Dertil kommer, at en stor del (op mod ¾) af den fysiske aluminium ikke er tilgængelig, men i stedet er bundet op på finansieringsaftaler, og det vil også være med til at holde en hånd under prisen.

Overudbud og høje lagre
Markedet for aluminium er fortsat præget af overudbud og overkapacitet. LME-lagrene ligger på rekordhøje niveauer, og samtidig er megen produktion blevet lukket ned (op mod 15 % af verdensproduktionen i foråret). En del smeltere er blevet genåbnet – særligt i Kina, hvor produktionen er steget med ca. 40 % siden bunden i februar og dermed faktisk ligger over niveauet
fra sidste år, men verdensproduktionen lå i september stadig 10 % under niveauet fra september sidste år.

Det betyder, at når efterspørgslen stiger, så vil produktionen også kunne stige tilsvarende, og det vil lægge en dæmper på muligheden for prisstigninger.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097