23948sdkhjf

Stålkommentar: Glasset er fortsat halvtomt – ”ægte efterspørgsel” viser få tegn på bedring

På trods af stigninger i den europæiske stålproduktion i tredje kvartal ligger branchen stadig langt under niveauet fra 2008.
Efterspørgsel efter rustfrit stål: Ordreindgangen oplevede en kraftig forbedring i andet og tredje kvartal. Produktionen på de europæiske værker fulgte situationen med forbedret ordretilgang med en tidsforskydning. Denne forbedring skyldes dog primært en lageropbygning som følge af stigende råvarepriser og små lagre hos grossisterne. ”Ægte efterspørgsel” fra slutforbrugere forblev på et niveau, der ganske vist var bedre end i første kvartal, men dog stadig svagt.

Slutforbrugersegmenterne: Forbrugsgoder er det segment, der klarer sig bedst. Bygge & anlæg samt transport forblev træg, mens procesudstyr endnu ikke har nået bunden. Byggeri af beboelsesejendomme blev hjulpet godt på vej ved rentenedsættelser, mens erhvervsmæssigt byggeri nærmest er kollapset. Bilindustrien har nydt godt af skrotplaner, men kan meget vel falde igen i begyndelsen af 2010, når støtteperioden udløber. Procesudstyr vil fortsat være svag; her forventes bunden ikke nået før 2010.

Europa : Har i de seneste måneder indirekte nydt godt af Kinas styrke. Den europæiske lageropbygning fik støtte fra stigende priser på rustfrit stål og råvarer – begge som følge af enorme opkøb af råvarer i Kina (højere råvarepriser = øgede priser på rustfrit stål = oplagring).

Men ordretilgangen faldt igen i september som følge af korrektionen i nikkelprisen. Europæiske værker kan blive tvunget til at indskrænke produktionen igen i november og især i december.

Lagrene øges: Gennem tredje kvartal er der opbygget lagre af plader. Lagerrækkevidden af koldtvalsede plader i Tyskland var 55 dage i slutningen af juni og nåede i september op på mere end 60 dage. August måneds fald i råvarepriser førte til et brat stop for lageropbygningsaktiviteterne i september.

Værkerne: Overraskende har betydelige tab hos europæiske værker (mere end 1 mia. euro i første halvår) ikke ført til forandringer af betydning inden for branchen. ThyssenKrupp afslører over for SMR, at de har til hensigt at bevare deres rustfri division som en stand-alone enhed i hvert fald frem til september 2010. Outokumpu, ArcelorMittal og selv Acerinox ville være åbne for drøftelser med potentielle investorer, men endnu har ingen præsenteret noget passende tilbud.

Europæisk produktion : Steg med 200.000 tons til 1,4 mio. tons i andet kvartal i forhold til produktionen i første kvartal. Værksproduktionen var også stærk i tredje kvartal (500-600 kt per måned), men stadig ~35 % under 2008-niveauet.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093