23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber - massive prisstigninger i 2009

En stærk kinesisk import, en svagere dollar samt stigende risikoappetit i de finansielle markeder har fået prisen på kobber til at stige kraftigt hen over sommeren.
Siden primo juli er den toneangivende kontrakt på LME (kobber med tre måneders levering) steget med 34 % til over 6.330 dollars per ton. Indtil videre i 2009 er prisen på det røde metal steget med hele 117 %.

Underskud af kobber?
De seneste data fra International Copper Study Group (ICSG) viser et underskud af kobber på 150.000 tons de første fem måneder af 2009. Dette til trods for at vi har set fald i den globale efterspørgsel (eksklusiv Kina) på knap 18 % i samme periode.

Forklaringen er en ekstraordinær stor kinesisk appetit efter kobber. Ifølge ICSG steg forbruget i Kina med hele 43,5 % de første fem måneder af 2009 ift. samme periode i 2008. Tallet dækker dog over en ikke ubetydelig opbygning af lagre af raffineret kobber i Kina.

Til trods for store stimuli-pakker i Kina, der tilsiger en øget efterspørgsel efter metaller, vurderes det ikke, at den aktuelle høje importvækst kan opretholdes. Spørgsmålet er bare, i hvor stor en grad, og hvornår væksten vil aftage. Samtidig er det afgørende for prisudviklingen, om efterspørgselsforbedringer i OECD-landene vil slå hurtigt nok igennem til at modsvare en lavere importvækst i Kina (i USA steg aktiviteten i industrien (ISM) i august for første gang siden januar sidste år).

Det fundamentale billede er forbedret
Et forbedret makroøkonomisk billede for grundmetallerne gør, at Jyske Bank opjusterer forventningerne til udviklingen i andet halvår 2009. Udviklingen i prisen er dog fortsat meget følsom overfor flowet af makroøkonomiske nøgletal samt ikke mindst graden af risikosøgning i de finansielle markeder som helhed.

Det forventes en foreløbig top i prisen i løbet af de næste par måneder, hvorefter der forventes en korrektion. På lidt længere sigt, i 2010 forventes der igen at se en stigende tendens i prisen.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093