23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium - store prisstigninger løjer af

Efter et relativt stille forår har aluminium – ligesom resten af grundmetallerne - oplevet store prisstigninger henover sommeren.
I perioden fra midten af juli til midten af august steg prisen på aluminium med over 30 % til godt 2.100 dollars pr. ton. Siden da er prisen dog faldet lidt tilbage igen og ligger i skrivende stund omkring 1.900 dollars pr. ton.

Fremadrettet – de kommende måneder – forventes det fortsat, at prisen på aluminium vil være under et vist pres, og det forventes derfor, at prisen vil forblive omkring det nuværende niveau året ud - eller falde yderligere lidt tilbage.

Kinesisk import – kan det vare ved?
Det har været forventningen om en bedring i den globale økonomi og således også i efterspørgslen efter metaller, sammen med stigende risikoappetit på de finansielle markeder, en svagere dollar – og ikke mindst en meget stærk kinesisk efterspørgsel, der har trukket aluminium op.

Kina, der er verdens største forbruger og producent af aluminium, har blandt andet indkøbt aluminium til opbygning af strategiske lagre. Det vurderes ikke, at den høje kinesiske importvækst kan vare ved, og i juli faldt Kinas import af raffineret aluminium da også med ca. 50 % i forhold til juni – men dog stadig på et højt niveau.

Spørgsmålet er så, i hvor høj grad bedringen i efterspørgslen fra OECD-landene kan trække i den anden retning – i USA steg aktiviteten i industrien (ISM) i august for første gang siden januar sidste år.

Stort overudbud – rekordhøje lagre
Markedet for aluminium er præget af bekymring om overudbud. LME-lagrene er tredoblet over det seneste års tid og ligger fortsat på et rekordhøjt niveau. Samtidig er megen produktion blevet lukket ned (op mod 15 % af verdensproduktionen i foråret). Selvom en del smeltere er blevet genåbnet – fra bunden i februar er verdensproduktionen steget med 5,6 % - er der stadig mange, der ikke er.

Produktionen i Kina er dog steget med 25 % siden bunden og nærmer sig niveauet fra sidste år. Det betyder, at den fundamentale case for aluminium ikke er så god som for fx kobber.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11