23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber – Kina fortsætter storindkøb

De seneste måneder har kobberprisen i høj grad været påvirket af Kinas enorme import samt landets relativt positive nøgletal.
Kina er en afgørende brik i kobbermarkedet, men efterspørgslen i resten af verden halter fortsat efter, hvilket ikke bør undervurderes. Nøgletallene i blandt andet USA har haft en tendens til at være lidt bedre end ventet (eller lidt mindre ”dårlige”) over de seneste uger, men det betyder ikke, at kobberforbruget stiger. Derimod har det påvirket risikoappetitten, der er steget, hvilket har øget den spekulative aktivitet generelt. Det vurderes, at kobberprisen fremadrettet er særligt afhængig af tre forhold: 1) Kinas forbrug, 2) resten af verdens evne til fortsat at overraske positivt og 3) den generelle risikovillighed.

Den stærke importefterspørgsel fra Kina har været et resultat af forventning om en stimulansdrevet efterspørgsel i flere metalintensive sektorer, sæsonvis højere efterspørgsel i andet kvartal, men også en opbygning af strategiske lagre på grund af relativt gunstige priser. De to sidstnævnte faktor har spillet en væsentlig rolle og vil sandsynligvis ikke fortsætte i samme grad de kommende måneder.

Importen af raffineret kobber er steget intet mindre end 148 % i april (å/å) – en stigningstakt, der ikke er holdbar og ikke kun repræsenterer reelt forbrug. Derfor vurderes det også, at priserne på de nuværende niveauer er stærkt afhængige af fortsatte positive overraskelser i de globale økonomiske nøgletal.

Sandsynligheden for dette er dog aftagende, da markedets forventninger allerede er (eller snart vil blive) tilpasset situationen. Mange af de eventuelle positive signaler er indregnet i kobberprisen. Fortsatte stigninger på aktiemarkederne vil være et udtryk for en fortsat høj risikovillighed, men det vurderes også, at de seneste stigninger ikke kan fortsætte i samme grad. En stigning baseret på spekulative flows vil samtidig have en kortvarig effekt på kobberprisen, hvis ikke de økonomiske nøgletal og den reelle efterspørgsel følger med.

Jyske Bank forventer i bankens hovedscenario et tilbagefald i kobberpriserne de kommende måneder, men også en begrænset nedside. Det vurderes, at afdækning af forbrug resten af året med fordel kan ske på niveauer under 4.000 dollars per ton.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094