23948sdkhjf

Den økonomiske krise mærkes nu for alvor hos de industrielle underleverandører

Klumme: Mere end halvdelen af de industrielle underleverandører i Dansk Erhverv – Teknik forventer, en markant lavere omsætning i 2009. Kun 20 % tror på stigende omsætning – men der er til gengæld tro på, at krisen topper i 2009, og at der vil ske en langsom fremgang i 2010.
Det fremgår af Dansk Erhverv – Tekniks økonomiske barometer for foråret 2009. Barometeret, som baserer sig på en rundspørge blandt danske industrielle underleverandører, belyser den senere tids udvikling og forventningerne til fremtiden.

Både forventningerne til det indenlandske salg og til eksporten er negative.

At den økonomiske krise for alvor kan mærkes på nuværende tidspunkt understreges af, at ordreindgangen er faldet markant. Sammenlignet med februar 2008 oplevede virksomhederne i februar 2009 en ordrenedgang på 65 %.

Nettoforventningen til eksporten er nu -21, mens nettoforventningen i Dansk Erhverv – Tekniks barometer for første kvartal 2009 var -2. Virksomhederne er altså blevet betydeligt mere pessimistiske de seneste måneder. Det er værd at bemærke, at virksomhederne i rundspørgen har et markant mere pessimistisk syn på det indenlandske salg end på eksportsalget.

Den faldende ordreindgang og omsætning betyder, at det ikke længere er flaskehalsproblemerne, men derimod lav efterspørgsel, der er den primære udfordring for virksomhederne.

En naturlig konsekvens af den voksende ledige kapacitet er, at 43 % af virksomhederne forventer, at de i 2009 vil blive nødsaget til at reducere medarbejderstaben.

Det positive element er dog, at langt over halvdelen af de industrielle underleverandører er klar til at overveje alternativer såsom lønnedgang og efteruddannelse med offentligt tilskud.

Virksomhederne i rundspørgen ser dog langt lysere på det kommende år end på det indeværende år. Netto forventer 38 %, at omsætningen vil stige i 2010.

Således hersker der generelt en forventning om, at bunden vil blive nået i 2009. Dog vil en eventuel stigning i 2010 med stor sandsynlighed ske fra et meget lavt niveau. Så skønt krisen muligvis bliver kortvarig, kan der meget vel komme til at gå flere år, før omsætningen når op på 2008-niveauet.

Kilde: Dansk Erhverv - Teknik - http://www.ntlnet.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094