23948sdkhjf

Stålkommentar: Prisstigninger i vente

Damstahls Nordic CPO og supply chain director Henrik Ørskov giver et bud på udviklingen på stålmarkedet i den kommende tid

Med et helt kvartal og en måned bag os oplever vi stadig, at markedet generelt er volatilt, og usikkerheden om fremtiden er høj, det til trods for en stigende optimisme på flere markeder. Nye konflikter påvirker den geopolitiske situation og gør det endnu sværere at forudsige markedet for de kommende måneder.

Den kinesiske økonomi er endnu ikke vendt fuldt tilbage, selvom rustfri stålproduktionen oplevede en imponerende stigning i marts (+11 procent i forhold til året før). Det skal dog bemærkes, at denne stigning ikke skyldtes øget efterspørgsel, men primært blev drevet af økonomiske mål, der blev supporteret af det kinesiske styre.

Råmaterialer

Nikkel (LME 3 måneder)
Nikkel har i de sidste to måneder taget et stort og forventet skridt opad i pris, med kun en kort pause primo april. Den 19. april brød nikkel gennem 19.000 dollars/ton. Mintec forudsiger nu en opadgående tendens i de kommende måneder med sigte på +23.000 dollars/ton.

For nyligt har både USA og Storbritannien annonceret nye sanktioner mod Rusland, herunder forbud mod nikkel, aluminium og kobber fra ny produktion. Dette bør yderligere presse priserne opad.

Krom
Krom-benchmarkprisen for andet kvartal 2024 er blevet annonceret til 1,52 dollars/lb, hvilket svarer til en stigning på 5,6 dollars/lb. Som nævnt i tidligere markedsanalyser er denne pris meget svær at forudsige, og der er ingen udsigt til den videre udvikling. Den opadgående prisudvikling for krom kan forklares med nedsat produktion i adskillige lande, undtagen Kina, og et sæsonmæssigt mønster.

Ferromolybdenum
Ferromolybdenum forbliver forholdsvis stabilt med priser mellem 47.000 og 48.800 dollars/ton. Den overordnede tendens for dette råmateriale viser, at efterspørgslen efter ferromolybdenum stiger på grund af de højere kvaliteter, der produceres i Kina og Indonesien. Da der forventes en mangel på udbud, kan priserne forblive på et højt, men stabilt niveau.

Skrot
Skrotpriserne er gået fra en længere stabil periode til stigning. Skrot står over for øget efterspørgsel på globalt plan, hvilket medfører en stabilisering af priserne og nu med en stigende trend. Kilder fra Asien fortæller, at det bliver sværere at skaffe skrot til smelteværkerne, især når det gælder den rette kvalitet af skrot. Skrot spiller en nøglerolle i den grønne dagsorden for rustfri stålindustri, og derfor vil blive en kritisk råvare over tid.

Nyheder på produktniveau

Stangstål
Generelt er forsyningssituationen for stænger meget stabil i øjeblikket. For nogle europæiske producenter kan man se meget korte leveringstider på cirka to-tre måneder. Priser og leveringstider fra Asien forbliver også stabile, og ordrer, der placeres nu, vil blive leveret inden oktober-kvoten begynder. Det er bemærkelsesværdigt, at Safeguard-kvoten for april ikke blev fuldt udnyttet i de første dage, som man tidligere har set med andre kvoter. Dette skyldes hovedsageligt forsinkelser i ankomsten af containerfartøjer.

Rør (sømløse)
Inden for sømløse rør forbliver forsyningssituationen også stabil. Der ses relativt korte leveringstider fra europæiske producenter, mens leveringstiden fra Indien forbliver stabil med seks-otte måneder. Alt i alt er der ingen større bekymringer på dette produktområde.

Rør (svejste)
Når man ser på situationen for svejste rør, har Damstahls rørproducenter stadig relativt høje lagerbeholdninger, hvilket svarer til god tilgængelighed og kort ventetid, når man taler om standardvarer. Der ses flere kundesegmenter med god aktivitet. Der kan være en effekt, når man ser på juni/juli 2024 på grund af manglende produktion af coil-materiale.

Plader
Siden Damstahls seneste markedsanalyse i februar i år er der sket meget inden for denne kategori, især i Europa, hvor Outokumpu har været i strejke, og Acerinox stadig er i strejke, nu i sin 13. uge. Damstahl er noget overraskede over den minimale effekt, man hidtil har set, da al logik antyder, at priserne vil stige markant, når cirka 50 procent af produktionen i Europa er ude af markedet i en længere periode. Tilgængeligheden er meget udfordret, og Damstahl hører om mange, der har fået udskudt deres åbne ordrer, og oplever igen begrænsninger i, hvor meget de kan bestille fra værkerne. Når flere udnytter 100 procent af deres kapacitet, kan der naturligt opstå udfordringer i den proces og leveringssikkerheden. Damstahl er sikre på, at vi endnu ikke har set den fulde effekt af manglen på produktion, og så skal vi huske på at strejken ved Acerinox stadig er i gang.

Fittings og flanger
Priserne på fittings fremstillet af rør er stadig ret stabile, selvom priserne på svejste rør stiger. Dette vil komme med en lille forsinkelse. Samtidig stiger priserne fra Asien på fittings meget, da priserne på råmaterialer og valuta stiger.

Prisudvikling

Damstahl mener stadig, at priserne vil stige i de kommende måneder. Det skyldes bl.a. følgende årsager:

• Nikkelkursen er under et rimeligt niveau og er gået i en opadgående tendens.

• Mintec har ændret deres rådgivning om hedging af rustfri stål til: Plan - der dækker resten af Q2-2024. Damstahl forventer at se et niveau på +3.100 euro/ton for SS-CR 304.

• Mintecs rådgivning om nikkel er ændret til fuld hedging (fra et slutbrugerperspektiv).

• Den aktuelle situation i Det Røde Hav betyder længere leveringstider og markant højere priser for produkter uden for Europa.

• Strejken hos Acerinox fortsætter stadig.

• Længere leveringstider/begrænsninger fra EU-producenter af rustfri coils.

• Priserne på rustfri stål skrot stiger.

• Priserne fra Asien stiger også.

Konklusion

Vi ser helt sikkert på et marked, hvor alle, eller i det mindste alle Damstahls europæiske kunder og partnere, venter på meddelelsen fra ECB om deres plan for renten for den kommende periode. Damstahl hører fra mange aktører på markedet, at efterspørgslen er der, men der hersker et “vent og se” mindset i den nuværende fase. Så hvis man ser lavere rentesatser og inflation, vil man sandsynligvis se en god stigning i væksten i EU. Damstahl vil samtidig sikre, at man har tilstrækkeligt materiale på lager, også med henblik på de efterfølgende virkninger af den reducerede produktion fra både Outokumpu og Acerinox.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08