23948sdkhjf

Klumme: Temperaturen falder i de tekniske leverandørbrancher

2008 var et godt år for virksomhederne i Dansk Erhverv – Teknik, men forventningerne til det kommende år er meget afdæmpede.
Hovedparten af de tekniske leverandører afslutter 2008 med forventningerne om et pænt resultat. Således vurderer 53 % af medlemsvirksomhederne, at den samlede omsætning i 2008 vil blive bedre end i 2007.

Men temperaturen blandt de tekniske leverandører går mod koldere tider. Kun 19,3 % af medlemsvirksomhederne har en forventning om, at den samlede omsætning vil stige i 2009. 42,1 % forventer uændret omsætning og 38,6 % forventer, at deres omsætning vil falde. Det fremgår af en analyse, som branchefællesskabet Dansk Erhverv – Teknik netop har gennemført blandt dets medlemmer.

- Vi kan helt klart se, at den økonomiske afmatning nu også slår igennem i leverandørleddet, siger branchedirektør i Dansk Erhverv Steen O. Rytlig.

- Det er tydeligt, at den økonomiske afmatning og den internationale kreditkrise også har fået greb om de tekniske leverandører, hvilket forventningerne til 2009 klart bærer præg af både i forhold til nationalt salg og til eksport.

Færre nye ordrer
Cirka 89 % af medlemsvirksomhederne anslår, at deres omsætning i høj grad vil blive påvirket af kreditkrisen, mens kun omkring 11 % vurderer, at deres drift vil blive berørt i mindre grad. Det er især virksomheder inden for elektronisk og kemisk industri, der går fri af krisen. I begyndelsen af 2008 havde tæt på 100 % af Dansk Erhverv - Tekniks medlemsvirksomheder ingen eller kun en lille ledig kapacitet, men sådan kommer det ikke til at se ud i 2009.

- Vi forventer, at den situation vil ændre sig i de kommende måneder i takt med, at virksomhedernes ordrebøger bliver tyndere, fastslår Steen O. Rytlig.

- Den aktuelle økonomiske situation vil lægge en naturlig dæmper på indgangen af nye ordrer og derved det generelle aktivitetsniveau.

Kapacitetspresset aftager
Af samme årsag forventer over 42 % af medlemsvirksomhederne, at kapacitetspresset vil aftage i 2009, mens kun cirka 9 % tror, at presset vil tage til. Det betyder, at det faste greb om det danske arbejdsmarked ligeledes vil løsnes.

- Også blandt leverandørbrancherne er konklusionen, at væksten i 2008 er vendt, og at Danmark i 2009 vil glide ind i en recession. Et lille lyspunkt er det dog, at recessionen rammer på et tidspunkt, hvor ledigheden er rekordlav, og økonomien i udgangspunktet er sund, siger branchedirektør Steen O. Rytlig.

Dansk Erhverv - Teknik er et branchefællesskab under Dansk Erhverv for brancher og virksomheder, der arbejder som leverandører i bred forstand til danske, producerende virksomheder, offentlige værker, byggebranchen m.m. Branchefællesskabet omfatter 15 brancheforeninger med tilsammen godt 500 medlemsvirksomheder.

Kilde: Dansk Erhverv - Teknik - http://de-t.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11