23948sdkhjf

Choktal: 598 industriteknikere på pension i fjor - kun 225 nye kom til

Manglen på faglærte bliver katastrofal i de kommende år. Samtidig uddanner mange med studentereksamen sig i fag, der ikke er brug for.
Sidste år gik 598 industriteknikere på pension, og der kom kun 225 nyuddannede til faget.

De grimme tal, der stammer fra Dansk Metal, viser, hvor galt det er ved at gå med antallet af faglærte herhjemme.

Metals formand Claus Jensen har netop præsenteret tallene for Folketingets Erhvervsudvalg, hvor han også forudsagde, at vi i år 2030 kommer til at mangle 90.000 faglærte, og 100.000 med mellemlange uddannelser.

Samtidig står vi tilbage med et overskud på 55.000 akademikere – fortrinsvis med humanistiske uddannelser – som ikke vil være i arbejde. Desuden vil vi have 85.000 ufaglærte, som ingen uddannelser har, og heller ikke har de store udsigter til af få job i et samfund, hvor der ikke er brug for mænd med en skovl.

Problemet vil heller ikke nødvendigvis kunne løses ved import af flere faglærte fra Østeuropa, for også her er der mangel på faglærte. Den europæiske arbejdsstyrke skrumper, mens antallet af ældre stiger på grund af den demografiske udvikling.

Claus Jensen sætter trods alt sin lid til den netop indgåede trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, hvor målsætningen er at skaffe 10.000 praktik-pladser om året - navnlig i industrien.

Ifølge aftalen bliver de virksomheder, der åbner praktikpladser økonomisk belønnet, mens de der ikke gør, straffes ved en højere indbetaling til Arbejdsgivernes Uddannelses Bidrag, som tidligere hed Arbejdsgivernes Elev Refusion.

Metalformanden peger også på, at der må bedre vejledning til de unge om industrien – ikke mindst i gymnasiet.

Mange af dem, der forlader gymnasiet, kommer ifølge Claus Jensen alt for sent i gang med en uddannelse og en ganske betydelig del tager ingen uddannelse, når de først har fået studentereksamen.

Godt en femtedel af alle studenter var ikke kommet i uddannelse 24 måneder efter, at de havde fået studenterhuen på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109