23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber – bund i sigte?

Kobbermarkedet har – i lighed med de øvrige metalmarkeder – været præget af store prisudsving i juli og august.
Igennem hele juli og godt ind i august har pilen peget nedad i takt med, at frygten for en betydelig global vækstnedgang har fået overtaget i de finansielle markeder. En nedtur, der skar mere end 20 % af prisen på det røde metal.

Siden har vi set en modkorrektion i form at en stigning på godt 10 % fra den foreløbige bund omkring 7.100 dollars per ton for nu igen at teste nedsiden. De store prisudsving har for alvor skabt nervøsitet blandt markedsdeltagerne, der føler sig usikre på, i hvilket retning det næste store skridt vil være.

Næste skridt – op/ned?
For godt to uger siden understregedes muligheden for yderligere fald i prisen til trods for, at pilen på det tidspunkt igen var begyndt at pege opad. Siden er prisen faldet med godt 600 dollars per ton.

De kommende uger vil uden tvivl byde på nogle yderst volatile dage, hvor priserne henholdsvis stiger og falder kraftigt. En forventet markant dollarstyrkelse samt udsigten til fortsatte svage nøgletal og faldende fysiske præmier i Europa og Japan vil fortsat tale for nedsiden, mens udbudsrelaterede forhold og stigende kinesisk aktivitet forventes at tale for opsiden.

Samtidig er det vigtigt at huske på, at august traditionelt er en stille måned for grundmetallerne pga. ferie på den nordlige halvkugle, hvilket i år har været sammenfaldende med, at OL har sat en midlertidig dæmper på den kinesiske efterspørgsel.

På kort sigt ses muligheden for en ny test af 7.000 dollars per ton på nedsiden, mens opsiden blandt andet er afhængig af i hvor lang tid, de kinesiske importører holder sig på sidelinjen. De positive forventninger til prisen ultimo året fastholdes, idet det vurderes, at vækstbekymringerne et langt stykke hen af vejen allerede er indkalkuleret i det nuværende prisniveau.

Udsigt til stigende kinesisk aktivitet
Den kinesiske import af raffineret kobber har ligget underdrejet indtil videre i 2008 (januar-juli) med et fald på godt 25 % i forhold til samme periode i 2007. En indsnævring af spændet mellem prisen på LME og Shanghai samt faldende indenlandske kobberlagre taler dog for en højere kinesisk import i de kommende måneder.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078