23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium – tippet i underskud

Aluminium steg eksplosivt i årets begyndelse og har holdt godt fast i niveauet siden.
Det er ikke så overraskende, når man ser på de begivenheder, der har præget grundmetalmarkederne i årets første halvdel. Energitunge aluminium er blandt de metaller, der har den suverænt stærkeste eksponering mod den ustabile elektricitetsforsyning i blandt andet Kina, Brasilien og Sydafrika.

Det har sat aftryk på markedsbalancen i årets første måneder – og det er sandsynligvis dråben, der sender aluminium i underskud i 2008 efter et overskud på ca. 375.000 tons i 2007.

Selv hvis smelterne undgår yderligere vanskeligheder af den type, vi har set i årets første halvdel, vil balancen fortsat være under pres i de kommende år. En stærk udbudsreaktion er nødvendig for at møde den kraftige vækst i efterspørgslen. Specielt fremstillingen af fabrikerede produkter er eksploderet i Kina. Væksten i året første fire måneder i forhold til samme periode sidste år er på 45 %.

Langsigtede udfordringer
Hidtil har lagertræk fungeret som stødpude for en del af produktionstabene. Det er nødvendigvis en midlertidig mulighed. Det ved de kinesiske smeltere, der arbejder på højtryk for at kompensere for de forgangne måneders tabte terræn. Produktionsvæksten i Kina ender sandsynligvis omkring 15 % i år.

Potentialet for at sætte yderligere turbo på væksten er imidlertid begrænset. Blandt andet af sejlivet mangel på input, stigende omkostninger og myndighedernes forsøg på at afkøle energiintensive brancher.

Aluminium er en oplagt mulighed for eksponering mod de langsigtede strukturelle vanskeligheder med elforsyningen hos nogle af de vigtigste producenter. I de kommende måneder vil svagheden på det amerikanske marked dog holde snor i de fleste grundmetaller. Der forventes en beskeden, men stabil prisstigning frem mod årets udgang. Det er forventningen, at aluminium vil handle i niveauet 3.400 dollars ved årsskiftet.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282