23948sdkhjf

25 års slid testes på et halvt år

I samarbejde med Aalborg Universitet vil R&D skabe en mere realistisk og energieffektiv test af vindmøller.
R&D’s montører arbejder på højtryk for at få den blå testbænk færdig. Om få dage skal den flyttes til Aalborg Universitet, og så bliver det for alvor spændende at se, om alle simulationer og beregninger har været korrekte.

Egentlig er der ikke tale om en rigtig testbænk, men kun en såkaldt demonstrator. Det vil sige, at den er bygget i skala 1:4. En testbænk i fuld skala kommer nemlig først, når en kunde afgiver en bestilling.

Projektet er støttet af EUDP, og formålet er at udvikle en naturtro og energibesparende metode til test af vindmølle-naceller.

- Selv om det er en skalamodel, kan princippet for kontrolsystemet og hydraulikken sagtens testes, forklarer projektleder Rico Hjerm Hansen.

- Størrelsesmæssigt kigger vi på 5-10 MW vindmøller. Demonstratoren vil svare til at kunne teste en 350 kW vindmølle. Den består af seks cylindre, der hver har et tryk på 15 tons, og det svarer til, at demonstratoren kan påføre et moment på 250 kNm. På en fuldskala hedder det mellem 300-500 tons pr cylinder og et moment på omkring 20-40MNm, så det er store kræfter, vi kan teste med, uddyber han.

De seks cylindre er monteret på en væg, som dermed kan skubbe ind på nacellen i forskellige retninger for at simulere de belastninger, nacellen udsættes for ude på havet. I stedet for en rigtig nacelle har man monteret en måleenhed, der skal registrere, om demonstratoren fungerer efter hensigten.

Målet er på kun et halvt år at kunne teste det slid, som en vindmølle vil blive udsat for igennem en forventet levetid på 20-25 år.

Om få dage fortsætter arbejdet på Aalborg Universitet, hvor forskere i samarbejde med R&D skal fokusere på softwaredelen.

- Hernede har vi monteret den færdig, fortrådet kontrolsystemet og lagt den første version af softwaren op. I Aalborg skal den forbindes til deres pumpesystem, og sikkerhedssystemet skal testes. Så skal de første versioner af styresystemet testes, og det skal vurderes, om der skal mere avancerede versioner af softwaren til. Til sidst kommer der en bredere række test, hvor vi skal teste robustheden af systemet, forklarer Rico Hjerm Hansen.

Udover ambitionen om at skabe et naturtro testmiljø skal parterne også kigge på testbænkens energiforbrug, da energiforbruget på test af så store emner er bekosteligt.

- Vores udgangspunkt er en konventionel hydraulik-løsning, og så kan man lave investeringer i mere avanceret hydraulik og regne ud, hvor hurtigt den vil tjene sig ind, og hvad der giver den bedste business case. I forhold til konventionel hydraulik er målet minimum en halvering af energiforbruget, forklarer Rico Hjerm Hansen.

I alt er der berammet cirka 13.000 udviklingstimer til projektet, der løber til udgangen af 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236