23948sdkhjf

Minister skal redegøre for ulogiske energi-lettelser

Klima, energi og boligminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal svare på, hvorfor de kommende energilettelser for erhvervslivet (PSO-lettelser) skal ske efter de såkaldte NACE-koder og dermed rammer skævt.
Det er lykkedes for Plastindustrien at få politikerne på Christiansborg til at genoverveje den måde, som de kommende lettelser af PSO-afgiften for de energitunge virksomheder skal ske på.

Plastindustrien havde tirsdag den 24. marts foretræde for politikerne i Klima-, Energi- og Bygningsudvalget, hvor der blev peget på vigtigheden af at få udjævnet skævheden. Nu har udvalget med Steen Gade (SF) i spidsen kvitteret med et spørgsmål direkte til ministeren.

Spørgsmålet lyder: Hvorfor man ved affattelsen af § 1, stk. 1, nr. 2, har valgt ikke at benytte undtagelsesbestemmelserne i EU’s statsstøtteregler til også at medtage energiintensive virksomheder, som ikke umiddelbart er dækket af sektorbetegnelser/NACE-koder i bilag 3 til Europa-Kommissionens retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 2014-2020, til klima-, energi- og bygningsministeren

Loven, som lige nu er under behandling i Folketinget, udspringer af vækstpakkernes aftale om at løfte energiafgifterne fra de energitunge virksomheder. Lettelserne skal ske efter de såkaldte NACE-koder, men lettelserne efter NACE-koder giver skævhed, når de rulles ud i virkeligheden.

Rammer skævt
Systemet vil medføre, at to stort set ens virksomheder vil opleve, at den ene plastvirksomhed kan få lettelse, mens den anden ikke kan.

Op til Plastindustriens foretræde for Klima,- Energi- og Bygningsudvalget sagde Plastindustriens direktør Thomas Drustrup følgende:

- Helt konkret så vi gerne, at lempelsen blev målrettet et mere bredt udsnit af de danske plastvirksomheder. I øjeblikket har Plastindustrien en større gruppe af virksomheder, der er afskåret fra lempelserne på grund af deres NACE-kode registrering, selvom virksomhedernes energiforbrug, produktionsprocesser og produkter i mange tilfælde er præcis de samme.


NACE-koder

Det bliver virksomhedernes NACE-koder, der afgør, om en virksomhed får del i lempelserne i PSO-afgiften.

På listen over de lempelsesberettigede plastrelaterede NACE-koder er:
2016 - Fremstilling af basisplast
2221 - Fremstilling af plader, ark, rør og slanger samt profiler af plast
2222 - Fremstilling af plastemballage
2314 - Fremstilling af glasfiber

Til gengæld er følgende NACE-koder ikke på listen:
2229 - Fremstilling af andre plastprodukter
2223 - Fremstilling af bygningsartikler i plast
2896 - Fremstilling af maskiner til produktion af plast og gummi

Kilde: Plastindustrien
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078