23948sdkhjf

Kun én procent af dansk produktion er totalautomatiseret

Danmark halter langt bagefter de lande, der har automatiseret mest. Ny undersøgelse viser, at konkurrenceevnen kan løftes med 15 procent, hvis danske virksomheder kommer op på sammen niveau som vores nabolande.
Danske produktionsvirksomheder er langt dårligere til at bruge robotter i deres produktion end konkurrenterne i f.eks. Sverige og Tyskland, og det svækker dansk konkurrenceevne. Virksomhederne holder blandt andet igen, fordi de frygter, at ordrebøgerne ikke kan bære investeringen. Men på lang sigt er robotterne deres overlevelse, mener eksperter.

Under en tredjedel af processerne i de danske produktionsvirksomheder bliver i dag udført af robotter. Hvis danske fremstillingsvirksomheder imidlertid får lige så mange robotter ind i produktionshallerne som virksomhederne i de lande, der er længst fremme, hvad angår automatisering, vil det give et markant løft af den danske konkurrenceevne med godt 15 procent.

Det er konklusionen i et såkaldt AIM-projekt – Avanceret Automations Investerings Model – som er gennemført af en række forskere fra CBS, SDU, AAU, Eltronic A/S og Teknologisk Institut. Målet har været at udvikle et benchmark-værktøj, der skal styrke den pressede danske fremstillingsindustri.

Store forskelle

I dag er der godt 5.500 robotter i de danske virksomheder. Udviklingen er de seneste år gået stærkt, ikke mindst blandt de mest konkurrenceudsatte virksomheder. Men Danmark halter stadig langt bagefter de lande, der har automatiseret mest. Såvel Sverige som Tyskland har mekaniseret og digitaliseret flere processer i industrien end Danmark, og det har været en fordel for deres konkurrenceevne.

Tallene fra AIM-projektet viser også, at der er meget stor forskel på, hvordan, hvor lidt og hvor meget selskaberne automatiserer. I gennemsnit er det i dag kun 27 procent af produktionsprocesserne, der er mekaniserede i virksomhederne, således at arbejdet udføres af maskiner frem for mennesker. I 12 procent af virksomhederne er det stadig produktionsarbejdere, der udfører størstedelen af processerne. Og mindre end én procent af virksomhederne har mekaniseret alle deres processer.

Tallene stammer fra 300 spørgeskemaer fra danske produktionsvirksomheder, som parterne i AIM-projektet har analyseret, Målet er at få data fra mindst 600 virksomheder. Men allerede nu vurderer forskere og organisationsfolk, at der er et stort potentiale for mere automatisering i den pressede danske produktion.

Skeptiske banker

Steffen Mose, som er konsulent i i branche- og arbejdsgiverforeningen DS Håndværk & Industri, er overbevist om, at ikke mindst metal- og maskinindustrien kan få stor gavn af en øget automatisering.

“Men hvis udviklingen skal accelerere, skal virksomhederne have lettere adgang til finansiering af investeringerne," siger Steffen Mose. “Automatisering er meget dyr, og virksomhederne skal overbevise banken om, at det lønner sig at give lån til den type nyinvestering. Vi anbefaler derfor altid vores medlemmer at forberede sig godt og have valide argumenter parat, når de skal i dialog med banken. Udfordringen for virksomhederne er at dokumentere, at de også i længden har ordrer nok til at bære investeringerne. Når man kun kan se tre måneder frem ad gangen – og nogle gange kortere – i sin ordrebog, så løber man hellere stærkere med de folk, man har, end man ansætter flere folk og investerer i automation," siger han.

Udflytning vil bremses

Søren Peter Johansen, som leder Teknologisk Instituts center for robotteknologi, er overbevist om, at robotterne i løbet af få år vil være lige så fleksible som medarbejdere. De vil kunne flyttes rundt i produktionen og ‘instrueres’ til at udføre forskellige arbejdsopgaver af medarbejdere, der ikke behøver en længerevarende teknisk uddannelse.

"Samtidig vil prisen på robotter utvivlsomt falde de kommende år. Enten bliver den samme robot billigere, eller også bliver den udstyret med mere funktionalitet til den samme pris. Allerede i år vil de første fleksible og flytbare robotter – de såkaldte robot-assistenter – komme ud i produktionsvirksomhederne og arbejde. Og det vil typisk være den type arbejde, der outsources til lavtlønslande i dag. Derfor kan robotterne medvirke til at fastholde arbejdspladser i Danmark, fordi det jo fortsat er mennesker, som skal styre og programmere robotterne. Det er medarbejderne, som kender processerne. Når alt kommer til alt er robotterne dumme, også selv om de af og til tillægges ‘intelligens’", siger han.

Søren Peter Hansen vurderer samtidig, at der vil være en lang række opgaver, som det næppe længere kan betale sig at outsource, når prisen på robotter er banket tilstrækkeligt meget i bund.

“Husk på at outsourcing ofte indebærer fejlproduktion, længere leveringstid, dårligere logistik og ringere mulighed for at foretage kvalitetskontrol," påpeger Søren Peter Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063