23948sdkhjf

Nordjysk supermejetærsker høster EU-støtte

Europa-Kommissionens fond for Sustainable Food Production har netop givet 50.000 euro i støtte til Haldrup i Løgstør, som nu kan påbegynde forarbejdet med en ny mejetærsker.
Haldrup i Løgstør har planer om at udvikle en ny forskningsmejetærsker, der kan analysere indholdsstofferne i afgrøder på marken allerede på høsttidspunktet. Mejetærskeren skal gøre det muligt for frøindustrien at udvikle nye sorter til de områder i verden, hvor klimaforandringerne er med til at ændre de forskellige afgrøders vækstbetingelser på grund af mere eller mindre vand og varme fra naturens side.

Samtidig kan de hurtige analyser hjælpe frøindustrien og i sidste ende landmændene med at udvikle og så nye afgrøder med et andet indhold af protein, gluten, fedt, olie, og så videre.

Støtte forventes efter den indledende markedsmodningsfase at åbne døren til langt større støttebeløb fra EU. Nåleøjet for at nå igennem til Europa-Kommissionens fondsmidler er nemlig mikroskopisk, og derfor har støtten til det nordjyske innovationsprojekt krævet indgående viden om det at søge midler fra EU. Midlerne er opnået gennem EU's ”SMV-instrumentet”, der skal gøre det lettere for SMV’er at omsætte deres idéer til markedsparate kommercielle produkter. Det er samtidig vigtigt, at virksomhedens idé og projekt bidrager med merværdi til Europa - den såkaldt European Added Value.

- Mange virksomheder beskriver typisk deres produkt, når de ansøger om EU-støtte. Det er imidlertid lige så vigtigt at kunne sætte produktet ind i en større sammenhæng, hvor det for Haldrups vedkommende handler om planteforædling, bæredygtighed og fødevareknaphed. Det kræver viden om, hvordan hver enkelt fond er skruet sammen at nå i mål med en ansøgning, og støtten til Haldrup er således kommet i hus via et tæt samarbejde mellem Væksthus Nordjylland, Himmerlands Udviklingsråd, Norddanmarks EU-kontor og Innovayt, der har specialistviden på området, siger Anne-Mette Bak Nielsen, projektleder i Væksthus Nordjylland.

Det sker ifølge Anne-Mette Bak Nielsen alt for ofte, at virksomheder, der søger om støtte, ikke får nogen midler ud af ansøgningen, ene og alene fordi den er formuleret forkert. EU modtog i alt mere end 4.600 ansøgninger i 2014, hvoraf 249 var rettet mod Sustainable Food Production-fonden. Ud af de 249 fik kun 18 ansøgninger støtte, herunder Haldrup som eneste danske projekt.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.129