23948sdkhjf

AP&T runder halvt århundrede

I 2014 fejrer AP&T 50 år som producent af udstyr til pladeformning. Rejsen startede med tre små værkstedsmagerier i de svenske småsamfund.
I 1964 etablerede Stig Gunnarsson og Jan Merlander værktøjsmageriet Vibab i det lille samfund Blidsberg i Sverige. Men de stangklipningsmaskiner, man først solgte, blev aldrig nogen salgssucces. Det var først, da man besluttede at fremstille presseværktøj til forskellige brancher, at virksomheden fik godt gang i hjulene.

I 1974 blev virksomheden solgt til Junga Verkstäder, og i 1980 tog Tord og Jerker Andersson over. Selvom kunderne endnu var begrænset til det Skandinaviske marked, var udviklingen gunstig i 1980'erne.

Hurtigere kromstyling med hydrauliske presser
Cirka 150 kilometer sydpå startede Bertil Åberg Lagan Press i Lagan i 1964. Det hele begyndte med stylingdele til amerikanske biler - det bilentusiaster kaldte for kromstyling. Bertil Åberg importerede og solgte, men syntes at de amerikanske producenter var alt for lang tid om at levere. I stedet begyndte han at undersøge, om han kunne starte sin egen produktion.

I Tyskland kom han i kontakt med hydrauliske presser og besluttede at bygge sine egne i Sverige. Og inden længe kom der ordrer fra andre producenter. Lagan Press blev dermed foregangsmand for hydrauliske presser i Sverige.

I slutningen af 1960'erne fandt to medarbejdere i Lagan Press ud af, hvordan man kunne fremstille mere stabile hydrauliske presser til flere operationer på samme pressebord. Da Håkan Sallander og Bertil Jonsson ikke vandt gehør hos Bertil Åberg, valgte de at flytte til Tranemo i 1970, hvor de startede det delvist konkurrerende, delvist supplerende firma Tranemo Hydraulmaskiner. Virksomheden fik succes og voksede med eksport og eget datterselskab i USA.

Tre bliver en
I 1970'erne og 1980'erne konkurrerede de tre virksomheder om samme kunder, men havde også forskellige styrker. Lagan Press var specialister i dybtrækning, Tranemo Hydraulmaskiner i bredbordspresser og Vibab i værktøj og automation.

Det var Håkan Sallander i Tranemo Hydraulmaskiner, der først så muligheden for at skabe en stærk forenet virksomhed, og i efteråret 1989 så AP&T dagens lys med ideen om at tilbyde kunderne komplette produktionslinjer fra en leverandør, som tager ansvar for hele installationen. Konceptet kaldes for One Responsible Partner og er endnu i dag en af AP&T’s vigtigste konkurrencefordele. Og allerede fra starten havde virksomheden et tydeligt sigte – at konkurrere på det internationale marked.

I 1990'erne var udstyr til formning af kavitet til hvidevareindustrien og markedet for computerkabinetter succesrige nicher, hvor AP&T med knowhow om kundens produkter og rette produktionsløsning kunne levere komplette produktionslinjer. I 2000'erne har AP&T haft stor succes som leverandør af udstyr til formning af varmevekselplader og emner til tagafvanding og ventilation.

Lastbiler inspirerer til mere effektive presserobotter
I 1990'erne startede AP&T arbejdet med at modularisere sine produkter. Udvikling og design fokuserede på at udvikle et mindre antal basismoduler, som kan kombineres til mange forskellige produkter. Lidt som at bygge med Lego. Inspirationen kom fra bilindustrien, hvor lastbilsproducenten Scania var kommet langt med at udvikle forskellige produkter med højt komponentfællesskab. Modulariseringen gør både konstruktion og produktion af produkterne hurtigere, og servicevenligheden øger muligheden for at opgradere og bygge produkterne om i fremtiden.

For ti år siden kom det store gennembrud for pressehærdningsteknologien. AP&T var tidligt ude og havde derfor et forspring, da teknikken slog igennem kommercielt.

Siden da er AP&T vokset kraftigt som videnspartner til bilindustrien, hvor AP&T i dag er en af de førende leverandører af komplette linjer til pressehærdning. Fiat, VW og Volvo er blandt kunderne.

I september 2014 blev et helt nyt udviklings- og produktionsanlæg i Ulricehamn i Sverige indviet, som også bliver virksomhedens globale hovedkontor. 50 år efter etableringen er AP&T en global virksomhed med salg og service i Europa, Nordamerika og Asien.
Læs mere om: AP&T
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079