23948sdkhjf

Rekordmange alvorlige konkurrencesager i 2013

Der er vedtaget eller idømt bøder i syv konkurrencesager i 2013, mens Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har anmeldt 12 sager til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet til strafferetlig efterforskning.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oversendte sidste år 12 konkurrencesager til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) med henblik på strafferetlig forfølgelse. Det er tre sager mere end i 2012, og det højeste antal nogensinde.

- Jeg glæder mig over, at vores øgede fokus på at opspore de alvorlige sager har givet resultater. Vi har i 2013 anmeldt flere sager til SØIK end nogensinde før, og antallet af konkurrencesager, der har givet bøder, er steget markant, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, i forbindelse med opgørelsen.

Læs også: Deutz og DMN politianmeldt i konkurrencesag

En af sagerne vedrører den tyske motorproducent Deutz AG og selskabets forhandler i Danmark, Diesel Motor Nordic, som i december sidste år blev anmeldt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter et langstrakt forløb, som truede med at koste eksistensen for reservedelsleverandøren Fleco i Frederikssund.

Læs også: Fleco truet på eksistensen af ulovlig konkurrencesag

- Hvis Konkurrenceankenævnet havde blåstemplet Deutz’ adfærd ved at finde formildende omstændigheder, så havde det vist, at det bare kræver nok penge og advokater at finde de små, juridiske huller i en sag. Stadfæstelsen sender et vigtigt signal til alle de små og mellemstore virksomheder i Danmark, fordi sagen er så principiel, som den er, sagde direktør og eneanpartshaver i Fleco, Michael Sjøgaard, i december til Metal Supply.

Læs også: Fleco-direktør glæder sig over politianmeldelse

Efter omtalen i Metal Supply blev sagen rejst for daværende transportminister Pia Ohlsen Dyhr (SF) i Transportudvalget af Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, men her var ingen umiddelbar hjælp at hente til Fleco og andre virksomheder, der måtte havne i en lignende situation.

Samme nedslående konklusion kom flere jurister frem til over for Metal Supply allerede i november sidste år:

Fleco-sag: Svært at beskytte de små virksomheder

Pilen synes dog at pege i den rigtige retning hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som foruden de 12 ovennævnte konkurrencesager indkrævede bøder fra ni virksomheder i syv konkurrencesager sidste år.

Seks af sagerne handlede primært om bindende videresalgspriser, som er ulovlige prisaftaler mellem leverandører og forhandlere. Den syvende sag var et mindre kartel, hvor deltagerne havde koordineret priser.

- Det er alvorlig økonomisk kriminalitet, når virksomheder indgår aftaler, som begrænser konkurrencen. Det går ud over andre virksomheder, forbrugerne og samfundet som helhed. Priserne bliver højere, kvaliteten dårligere og incitamentet til nyudvikling bliver mindre, fastslår direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188