23948sdkhjf

Ultratynd opfindelse skal give bedre overførsel af varme

Tilsmudsning og begroning er en begrænsning for funktionaliteten og levetiden af varmevekslere. Forskningsprojekt skal nu udvikle nye ultratynde belægninger, der skal sikre høj stabilitet og effektiv varmeoverførsel.
Fouling af overflader er et stort problem i mange industrielle processer. I varmevekslere fører fouling til stigende tab i varmeoverførsel og en gradvis tilstopning af systemet. Varmevekslere må således overdimensioneres, og der spildes energi på grund af ineffektiv varmeoverførsel og et større behov for pumpekapacitet. Traditionelle belægningsløsninger kan ikke anvendes, da de typisk beror på tykke (10-1.000 mikrometer) belægninger, som i sig selv hæmmer varmeoverførslen.

- Hos Alfa Laval fokuserer vi på udviklinger, som forlænger levetiden for varmevekslere, og et vigtigt område er at tilføre overfladen ny funktionalitet, der reducerer fouling og dermed forlænger tidsintervallet mellem service, udtaler Mats Nilsson, Alfa Laval.

Økonomiske besparelser
En indbygget kemisk funktionalitet, som forhindrer eller forsinker begroning af overflader i varmevekslere, vil føre til betydelige økonomiske besparelser på både materiel, kemikalier til rensning og energi.

- Projektet bygger på to teknologier, som hver for sig har et enormt potentiale, og som i kombination giver os en unik mulighed for udvikling af en ny generation af antifoulingløsninger til metaloverflader, udtaler Rikke Louise Meyer, projektleder og lektor ved Aarhus Universitet.

Idéen til projektet er udsprunget af to nye teknologiudviklinger ved Aarhus Universitet.

Den første er kemisk binding af ultra-tynde (<1 mikrometer) polymerlag til metaloverflader ved at kombinere elektrokemisk aktivering med en efterfølgende kontrolleret polymerisering. Denne teknologi er for nyligt udviklet og patentansøgt til anvendelse som ”molekylær lim” mellem metaloverflader og plast. Ved brug af andre polymertyper kan den modsatte effekt opnås, nemlig en afvisende overflade, hvor bakterier, mineraler og andet glider af. Stabiliteten og den begrænsede tykkelse af disse polymerlag gør dem attraktive til varmevekslere.

Den anden udvikling er baseret på at kunne foretage nanostruktureringer af overflader, der forstærker varmeoverførslen fra en overflade til en væske. Fordi polymerlaget er så tyndt, er det muligt at kombinere de to teknologier og dermed arbejde med optimering af varmeoverførsel og minimering af fouling på samme tid.

- Projektet giver Grundfos mulighed for at udnytte nogle af de seneste udviklinger inden for nanoteknologi og derved levere endnu bedre løsninger til vores kunder inden for varmevekslere og på sigt også i vore pumper, udtaler Allan Hjarbæk Holm, Grundfos.

Projektet er støttet med 8 mio. kr. fra Højteknologifonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11