23948sdkhjf

Dansk Industri frygter ny rammeaftale:  - Verdenshandlen vil lide et knæk

DI om USA-aftale: - Det er langt fra, hvad vi har drømt om, siger adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen. Han frygter, at enkelte industrier kan blive pålagt yderligere told

Efter måneder med usikkerhed for samhandlen med Danmarks største eksportmarked er der indgået en rammeaftale mellem USA og EU, hvor USA indfører 15 procent importtold.

- Det er nedslående, at vi er nået hertil. Vi har en stolt handelstradition med USA, men en told på 15 procent er både urimelig og ensidigt fordelagtig i USA’s favør. Verdenshandlen vil lide et knæk, når alverdens lande støder mod den toldmur, Trump er ved at bygge op om sig selv og sit folk, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri i en pressemeddelelse.

- Det her er et slag mod både dansk og europæisk økonomi. En omstilling væk fra USA bliver dyr og vil tage tid. Men vi vil finde nye veje, og det vil i sidste ende skade USA. Men det vil have mange omkostninger undervejs, siger Lars Sandahl Sørensen. Han mener, at vi i Danmark må se i øjnene, at told er et helt centralt element i Trumps politik.

Stadig rum for forhandling

Dansk Industri hæfter sig ved, at aftalen blot er en rammeaftale, hvor der stadig er rum for forhandling. Desværre efterlader det rum til, at medicinalindustrien, som har en særlig betydning for dansk økonomi, kan blive pålagt yderligere told end de 15 procent.

- Aftalen er langt fra, hvad vi havde drømt om, og der er stadig væsentlige dele, der skal på plads. Det må EU arbejde stenhårdt for at nå i mål med. Vi må endelig ikke se aftalen som en mulighed for at læne os tilbage og fortsætte som før – tværtimod. Det er nu, vi skal udbygge Europas styrkepositioner og vise, vi står sammen på tværs af EU. Den seneste tid har været beviset på, vi er nødt til at stå stærkere i egen ret, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Den massive usikkerhed omkring gældende toldsatser har været en negativ cocktail af uklarheder for erhvervslivets muligheder for at planlægge og investere i fremtiden. Vi håber, principaftalen nu som minimum vil give noget strukturel stabilitet, erhvervslivet kan handle efter, siger Lars Sandahl Sørensen.

Eskalering af handelskrig er den største usikkerhedsfaktor

Siden Donald Trump tiltrådte som præsident har danske virksomheder skulle navigere i skiftende meldinger fra det ovale kontor.

- Det er yderst vigtigt, vi i EU står stærkt og samlet, hvis trusler om yderligere straftold kommer på tale. Derfor har DI længe og vedholdende understreget, at EU-Kommissionen er nødt til at forbeholde sig retten til at indføre kontant, behørige modsvar, hvis præsidenten igen indfører straftold uden videre, understreger Lars Sandahl Sørensen.

Eskalering af handelskrig er den største usikkerhedsfaktor for danske virksomheder. I september 2024 var handelskrig kun nummer fem på den liste. Det viser resultater fra DI’s virksomhedspanel.

- Danske virksomheder er stærke og vant til at navigere i svære og omskiftelige farvande. Det har de også vist den seneste tid, selvom usikkerheden har været stor. Mange begynder at se mod nye markeder og vurderer hele tiden, hvor de bedste muligheder er. Det er vores styrke, og den skal vi holde fast i, siger Lars Sandahl Sørensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173