23948sdkhjf

Inspecta opruster på NDT-opgaver i Danmark

Virksomhedens tre specialindrettede røntgenvogne er blandt de første i Danmark, hvor der må opbevares radioaktive emner døgnet rundt.
En ”utæt” svejsning i et trykbærende anlæg eller et kraftværk kan være både risikabel og omkostningsfuld. Derfor sætter Inspecta-koncernen nu massivt ind med teknologisk udstyr og NDT-eksperter på det danske marked og opruster på kontrol af svejsninger i såvel små elementer som helt store anlæg.

NDT står for Non Destruktive Tests, hvor man kan kontrollere svejsninger i stålemner og stålkonstruktioner i mindste detalje uden at skære i eller skrabe på emnerne. Med NDT er det således blevet meget nemmere og hurtigere at kontrollere og udbedre et emne eller et anlæg, inden der sker et egentligt brud.

- Vi har også tidligere gjort brug af NDT, når vore svejseinspektører har vurderet, at der var brug for at få svejsninger eller overflader undersøgt grundigere, inden de udstedte en eventuel ibrugtagningstilladelse på et anlæg. Her anvendte vi eksterne operatører, men ved at have vores egen NDT-afdeling bliver processen både hurtigere og smidigere og dermed billigere for kunden.

- Når vi taler om store anlæg inden for kraftværker eller offshore, koster det enorme summer i driftstab for hver dag, et anlæg står stille eller venter på en sluttilladelse, så en smidigere kontrolproces ses straks på bundlinjen, forklarer økonomidirektør Gitte Bruun, Inspecta Danmark.

Nyansættelser på vej
Foreløbig er der tilknyttet otte medarbejdere til NDT-afdelingen, men flere er på vej. Inspecta har i første omgang også indrettet tre køretøjer med røntgenkameraer og fremkalderudstyr. Disse vogne er også godkendt til opbevaring af isotoper, altså radioaktive elementer, døgnet rundt.

Administrerende direktør i Inspecta Danmark Jens Bruun forklarer, at det sparer teknikeren og dermed kunden for en masse tid, at man ikke skal køre tværs over landet for at få opbevaret isotoper uden for almindelig arbejdstid i en dertil indrettet og godkendt bygning.

Udover røntgenundersøgelser omfatter NDT også såkaldte penetrant-undersøgelser samt undersøgelser med ultralyd og magnetprøvning på elementers overflader. Sidstnævnte anvendes eksempelvis ved kontrol af svejsninger i tivolikarusseller, fordi man slipper for at skrabe eller slibe maling af svejsninger, før de kan kontrolleres.

Alle otte medarbejdere på NDT medbringer erfaring fra andre virksomheder, og de har i vid udstrækning selv stået for indkøb af udstyr og indretning af deres arbejdsbiler. Inspecta er en landsdækkende virksomhed, men en meget stor del af de næsten 40 medarbejdere kører ud hjemmefra for at være tæt på de kunder, som de betjener.

- Vi har i forvejen et godt brand som en troværdig og prisbevidst samarbejdspartner til industrien. Med NDT kan vi nu tilbyde hele pakken, ligesom vi på de helt store opgaver fortsat kan trække på både specialister og udstyr fra de øvrige divisioner i Inspecta-koncernen, siger Jens Bruun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078