23948sdkhjf

"Dårlig kultur æder lean-værktøjer til morgenmad!"

Det er helt afgørende for succesfuld lean-implementering at få alle medarbejdere, også ufaglærte, engageret i at sige deres mening og skabe forbedringer, lyder det i aktuelt forskningsprojekt.
- Tænk hvis alle medarbejdere gjorde, hvad jeg sagde, det ville være det værste, der kunne ske, siger erhvervsforsker David Hansen fra konsulentvirksomheden Resonans.

Selv om han elsker citatet og synes, at de siger en masse om god lean-tænkning, så er ordene ikke hans egne. De tilhører derimod en chef i en af de mange virksomheder, som han har talt med under sin forskning.

I samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet er David Hansen og Resonans ved at færdiggøre et treårigt forskningsprojekt om implementering af lean i danske virksomheder, som ventes at være færdig omkring nytår.

Forbedringskultur, ikke værktøjskultur
En helt central opdagelse i forskningen har været, at lean kræver væsentlige kulturforandringer i virksomheden, hvor medarbejderne engagerer sig med deres initiativ og kreativitet. Dette er der sådan set ikke noget nyt i, mener David Hansen.

Den nye opdagelse er ifølge David Hansen, at en fokuseret indsats omkring en lean-kultur er en mere effektfuld start på et lean-projekt end at begynde med værktøjerne.

- Dårlig kultur æder simpelthen lean-værktøjer til morgenmad!, siger han.

- Hvis du ikke lykkes med en kulturforandring, så kan du indføre nok så gode værktøjer, men de kommer ikke til at virke. Lean handler om at skabe en forbedringskultur, hvor alle stræber efter at blive bedre og tager ansvar.

Pluk ikke bare de nemme frugter
En undersøgelse har vist, at mere end halvdelen af alle virksomheder, som har forsøgt sig med lean er utilfredse med implementeringen. David Hansen noterer sig blandt andet, at mange griber lean an som en ren spareøvelse:

- På den måde kommer man nemt til at begrænse medarbejdernes handlerum, hvor man i stedet for skulle udvide deres handlerum. Det kræver, at man får etableret en positive overskudsfølelse. Rationaliseringer kan aldrig stå alene, når vi taler om lean. Der må en nuanceret forbedringsstrategi til, der balancerer kortsigtet gevinst med langsigtet opbygning af kapabiliteter.

I det hele taget anbefaler han på baggrund af forskningen, at man starter med at ændre kulturen og først senere indfører værktøjer for at understøtte den forandring, der er i gang. Medarbejderne skal lære at kigge ud over deres egen produktionscelle, at samarbejde på tværs og at tage initiativ til at finde forbedringer.

- Alt for mange, som vi har lavede kvalitative interview hos, har startet med værktøjerne og tænkt, at så kom kulturen af sig selv. Men det skete bare aldrig for dem. Jeg foreslår, at man starter med kulturen og indstiller sig på, at det bliver en årelang proces. Lean er en udviklingsrejse, der aldrig slutter.

Metal Supply sætter fokus på lean
Metal Supply vil i de kommende uger have særlig fokus på lean med en række af artikler, som alle behandler emnet.
Redaktionen hører gerne fra folk, der har gjort sig gode såvel som dårlige erfaringer med lean på virksomhedsplan. Send din historie med kontaktinformationer på denne mail.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Læs mere om: Lean
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093