23948sdkhjf

Smarthed skal styrke Mekoprint

Det er nødvendigt at blive smartere for at begå sig globalt, mener man i Støvring-virksomheden.
- Jeg har aldrig samlet alle medarbejdere i en kantine og stillet mig op på en ølkasse og råbt: Nu kører vi lean!

Mekoprints direktør Karsten Ries fortæller om implementeringen af lean-filosofi i Støvring-virksomheden, som laver en bredere vifte af ordrebaserede totalløsninger som for eksempel betjeningspaneler til både vaskemaskiner og Grundfos-pumper, for blot at plukke lidt ud, og virksomheden mestrer selv alle produkternes facetter som metalarbejde, grafisk tryk og elektronik.

For hos Mekoprint har man indført lean-tiltagene med konkrete tiltag og i øjenhøjde med medarbejderne, forklarer han. Det skal ikke være en fjern teori, der pludselig lander fra oven og oven på medarbejderne.

Medarbejderne ved mest
For eksempel er der i alle produktionsafdelinger nu planlægningstavler, hvor medarbejdere for eksempel kan hænge gule sedler op med forslag til forbedringer. Den særlige lean-kultur, hvor alle medarbejdere bidrager til, at forbedre produktionen i alle led, er ikke faldet på plads i hele virksomheden, men produktionschef Tina Christensen er foreløbig tilfreds. Tavlerne har øget medarbejdernes indflydelse, og medarbejdernes forslag nytter:

- Ofte kommer de bedste forslag til forbedringer ikke fra vi chefer, men fra dem, der arbejder med tingene til hverdag. Det kan handle om alt lige fra småting om holdere til redskaber og til store flytninger af maskiner, som giver bedre flow i produktionen, fortæller hun.

Netop bedre flow er et af hovedformålene med Mekoprints lean-projekt, som ifølge Karsten Ries har været på vej i mange år, men som for alvor er kommet på skinner i de seneste tre år.

"Ofte kommer de bedste forslag til forbedringer ikke fra vi chefer", siger produktionschef Tina Christensen.

"Ofte kommer de bedste forslag til forbedringer ikke fra vi chefer", siger produktionschef Tina Christensen.


Rev en hel uge ud
Groft sagt har man med lean-baserede planlægningsværktøjer gået fra at lægge produktionen i de celler, hvor der var ledige medarbejdere, der kedede sig til at flytte medarbejderne hen, hvor der var ting at bestille.

Blandt andet med den lean-baserede kaizen-metode, hvor man løbende laver små forbedringer.

- Vi har gennemgået hele værdikæden og målt gennemløbstiderne i både administration og produktion. Så finder man for eksempel ud af, hvor opgaverne hober sig op og sænker produktiviteten. Vi pillede en hel uge ud, hvor vi plastrede væggene til med folie, så vi med tuschpen kunne kortlægge den eksisterende værdikæde og opdage, hvor det fungerede uhensigtsmæssigt, fortæller Karsten Ries.

Smartere, ikke hårdere
Selve baggrunden er, at Mekoprint ifølge direktøren er nødt til at tænke smartere, hvis man skal klare sig på et globalt marked, hvor asiatiske firmaer lokker med billigere omkostninger.

- Og vi klarer os, fordi vi er bedre uddannet og gør det smartere. I Kina kan man bruge tre mand til at betjene en maskine, som vi bruger én mand, og i flere tilfælde opdager vi, at den mand endda har overskud og overblik til at tage ansvar for to maskiner.

Finanskrisen kom også til Støvring, og Mekoprint er i mellemtiden gået fra at have cirka 300 til cirka 250 medarbejdere. Men selv om der bestemt også er blevet skåret og effektiviseret på medarbejderområdet, så bedyrer Karsten Ries, at lean hos Mekoprint handler langt mere om smartness, end om stramninger og pisk.

Tabletcomputere får det til at glide
Bedste skud på smartness-stammen er foreløbig virksomhedens indkøb af 150 tabletcomputere. Overalt i virksomheden kan medarbejderne nu følge en ordre i samtlige produktionsled via en iPad og blandt andet se tegninger, beskrivelser og status.

- Så er alle informationer tilgængelige. Man skal ikke løbe rundt i virksomheden og spørge nogen, siger han.

- Sådan et tiltag flytter os ikke bare marginalt som de tiltag, landets regering laver og naturligvis skal lave for at styrke erhvervslivet. Disse iPads har forbedret os med fem procent. Det betyder utroligt meget.

Grafisk tekniker Michael Mathiesen kontrollerer, at han håndterer sine folieprints, som han skal.

Grafisk tekniker Michael Mathiesen kontrollerer, at han håndterer sine folieprints, som han skal.


Årelang proces
Lean er dog år fra at være færdigimplementeret hos Mekoprint, understreger Karsten Ries.

- Vi vil gerne skabe en lean-kultur overalt i virksomheden, og det er meget forskelligt, hvor langt man er kommet rundt omkring i virksomheden, siger han.

- Men lean er strategisk forankret i virksomheden, så vi er på vej derhen.

Metal Supply sætter fokus på lean
Metal Supply vil i de kommende uger have særlig fokus på lean med en mindre række af artikler, som alle behandler emnet.
Redaktionen hører gerne fra folk, der har gjort sig gode såvel som dårlige erfaringer med lean på virksomhedsplan. Send din historie med kontaktinformationer på denne mail.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094