Dansk direktør kæmper for at holde maskinfabrik kørende i Ukraine
Danske Jakob Hansen er direktør for landbrugsmaskine-producenten Thyregods fabrik tæt på den polske grænse i det vestlige Ukraine. Han har været i landet i fem år nu, men de seneste to år har i sagens natur været en omvæltning, efter russerne invaderede landet. Det skriver Avisen Danmark.
At drive en maskinfabrik betyder, at der er mange mænd ansat – mænd som også er eftertragtede som soldater ved fronten i det østlige Ukraine. Jakob Hansen har endda oplevet, at det ukrainske militær stod ved fabriksdøren og krævede at komme ind for at hverve nye soldater. Det nægtede han dem dog.
- Der er medarbejdere, som gerne vil melde sig til krig. Men de fleste vil helst ikke. Men jeg kan heller ikke tåle at miste 30 medarbejdere på én gang. Reelt er det at lukke fabrikken, og det er heller ikke i Ukraines interesse. Der skal tjenes penge og betales skat til at finansiere krigen, sygehuse og udbetale pensioner. Vi lever hele tiden med en frygt for, at militæret tager vores folk. Men vi er selvfølgelig i krig, og derfor skal de bruge folk. Men de kunne måske også tage nogen af alle dem, der er flygtet fra det østlige Ukraine og sidder og drikker kaffe på caféerne inde i Lviv, siger Jakob Hansen til Avisen Danmark.
Enkelte nøglemedarbejdere forsøger han at sikre. Blandt andet har han en ung fabrikschef, som han har sat i gang med at læse en ph.d. For højtuddannede og højtlønnede personer slipper i reglen for militærtjeneste.
Derudover overvejer Jakob Hansen at indgå samarbejde med en fabrikant fra Kharkiv, hvis fabrik er blevet bombet. Han producerede til militærindustrien, og kan Jakob Hansens fabrik blive leverandør til den industri, vil hans medarbejdere være bedre beskyttet.