23948sdkhjf

Imas drejer og fræser med solenergi fra taget

Et nyt solcelleanlæg med batteri kan levere op mod halvdelen af maskinfabrikkens elforbrug

Kommer man forbi Imas i Greve, vil man på de flade tage ud mod Hundigevej kunne se 216 øst-vestvendte solpaneler, der hver leverer 380 watt. Tilsammen kommer det store solcelleanlæg til at levere 69.541 kWh årligt til den energitunge maskinfabrik.

At panelerne er øst-vestvendte, er faktisk vigtigt, forklarer John Andersson, CEO hos B2B Solarpower, der har leveret og installeret anlægget.

- I stedet for at udnytte de få, men soltunge sydvendte timer, når solen står højest midt på dagen, får vi spredt elproduktionen ud over flere timer ved at bruge den opad- og nedadgående sols første og sidste stråler morgen og aften, forklarer han, og tilføjer, at den øst-vestvendte løsning giver cirka 12-13 procent lavere maksimal produktion, men at Imas til gengæld får en større egen udnyttelse af anlæggets elproduktion.

Bæredygtighed hele vejen er vigtig for Imas

Imas har i en del år brugt el produceret på sol, vind og vandkraft. Eget solcelleanlæg på fabrikkens tag har derfor været en logisk udvidelse.

- Vi har kun én klode, så vi er nødt til at fokusere mest muligt på bæredygtighed, genbrug og at spare på jordens ressourcer, siger Imas’ direktør Allan Rasmussen.

Imas arbejder løbende med at udvikle maskinfabrikken og produktionen med henblik på bæredygtighed og på et lavere forbrug af energi og ressourcer. Imas er for eksempel også aktive i DI’s Netværk for cirkulær økonomi - et forum for virksomheder, der har interesse i, arbejder med og ønsker at blive opdateret på cirkulær økonomi.

Derfor er det også vigtigt for Imas, at nye tiltag inden for bæredygtighed regnes igennem fra ende til anden. For eksempel er nye solpaneler europæisk producerede og har således kortest mulig transport fra producenten til taget i Greve. De er både testet og godkendt efter europæiske standarder og Tier 1-certificeret.

Intelligent batteri lagrer solenergien

- Lagring af overskudsstrøm fra solcelleanlæg bliver mere og mere rentabelt. For en produktionsvirksomhed som Imas med et stort strømforbrug giver lagring ekstra god mening, siger Allan Rasmussen.

Af samme grund har Imas fået installeret et intelligent solcellebatteri, der registrerer og måler på strømforbrug, elpris og vejrudsigt døgnet rundt. Batteriet kan lagre op til 80 kWh og finder selv ud af, om det skal købe og lade op med grøn strøm fra elnettet eller oplade med solpanelernes energi.

Solpanelerne kan dække mere end halvdelen af maskinfabrikkens elforbrug, takket være anlæggets størrelse og det intelligente batteri. Lagringen af strøm i det store batteri sikrer, at der også er den nødvendige strøm om natten til varmepumpe og andet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109