23948sdkhjf

Stærk slutspurt reddede 2023 for kranproducent

Aktivitetsniveauet for HMF var sidste år lavere end rekordåret 2022, men en stærk slutspurt giver håb om et 2024 på niveau med 2023

2023 ser ud til at blive et ganske pænt år for HMF. 2022 var et rekordår. Man kommer ikke helt op på samme niveau i 2023, men resultatet ser ud til at lande et fornuftigt sted.

Sådan siger Mikkel Winther Andersen, administrerende direktør hos den danske producent af lastbilkraner, HMF Group, om året, der netop er gået.

- I 2023 har der været en lidt lavere ordreindgang, end vi synes om; men vi oplevede en stærk slutspurt i december, og det giver et håb om og en tro på, at vi i det kommende år kan holde det aktivitetsniveau, som vi har haft i 2023, siger han.

Mikkel Winther Andersen er udmærket klar over, at de uroligheder, som verden oplever med krig i Ukraine og Israel samt uroen i det Røde Hav, kan påvirke året negativt.

- Vi har endnu ikke mærket effekten af det, men jeg forventer, at det vil påvirke fragtpriserne, hvis ikke der kommer styr på uroen i det Røde Hav.

- Selv om det ikke lige er vores varer, de sejler med, så går det ud over de samlede fragtpriser. Det flytter hele fragtmarkedet, når sådanne gennemgribende ting sker, siger han.

- Vi har heldigvis de fleste af vores leverandører i Europa, så vi vil ikke direkte blive påvirket af det, men da de nogle gange bruger underkomponenter længere væk fra, kan vi indirekte komme til at mærke det. Vi har set de her følgeeffekter tidligere, som for eksempel da et containerskib lagde sig på tværs af Suez-kanalen, eller corona-pandemien lukkede de store kinesiske havne i ugevis. Når sådan noget sker, får det en lang række følgevirkninger.

HMF’s eksport er heller ikke direkte berørt. Hovedparten af eksporten går til Europa og USA.

- Vi har ikke ret meget eksport til Asien, så derfor vil vi ikke blive påvirket i stor stil; men vi holder øje med det, der sker på den internationale scene. Vi forsøger at forberede os så godt, vi nu kan.

Bygger i Galten

Mikkel Winther Andersen kan fortælle, at kranvirksomheden netop er begyndt at bygge et stort kundecenter i Galten efter en stor brand for to år siden.

- Vi har besluttet af samle alle de kunderelaterede aktiviteter i Galten for både HMF Group og HMF Danmark. Det gælder aktiviteter som blandt andet service, salg, after sales og udvikling. Vi vil også bibeholde vores opbygningsafdeling og serviceværksted i Galten, som vi har haft hele tiden.

- Det er et byggeri, vi kommer til at arbejde på gennem hele året, slår direktøren fast.

Fortsætter i Højbjerg

De tidligere planer om at flytte fra Galten og hovedsædet på Oddervej i Århus-forstaden Højbjerg for at samle alle aktiviteterne under ét tag i Stilling, er droppet.

- Den plan faldt på økonomien, dengang de store prisstigninger kom med starten på krigen i Ukraine, fortæller Mikkel Winther Andersen.

- Vi har sadlet om og kigget på planen igen. Vi har valgt at tage det i etaper, som passer bedre til vores økonomiske formåen. Derfor det nye kundecenter i Galten.

- Foreløbig bliver vi i Højbjerg; men på et tidspunkt bliver vi måske nødt til at flytte herfra - både fordi bygningerne er ved at være udtjent, og fordi vi ligger midt i et villakvarter. Desuden giver det ikke mening for vores logistik med al den tunge transport, der skal herind.

- Der er vokset en hel bydel rundt om vores fabrik i løbet af årene, og vi har derfor indgivet anmodning til Århus Kommune om at ændre områdets status fra industrizone til byzone. Området er bedre tjent med, at der kommer boliger, og så må vi finde et passende sted at producere.

- Men det er en proces, der tager noget tid, og ikke mindst skal det godkendes af Århus Kommune, så vi bliver her nogle år endnu – og så har vi tid til at finde den mest optimale løsning for os.

- Foreløbig samler vi alle de kunderettede aktiviteter i Galten, og så har vi produktionen som en selvstændig enhed på Oddervej. Tanken er, at når vi finder et egnet sted, så kan vi flytte vores produktion dertil.

HMF er i dag en fondsejet virksomhed, hvor fire eksterne bestyrelsesmedlemmer, varetager fondens opgaver. I 2022 blev der blandt andet doneret 9 mio. kr. til banebrydende behandling af rystesyge på Aarhus Universitetshospital (AUH).

- Det er vi meget stolte af, slutter Mikkel Winther Andersen

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094