23948sdkhjf

Bramidan har givet sit pulverlakeringsanlæg en energi-overhaling

Der er ofte flere ting, man kan gøre, for at energitoptimere et maleanlæg og opnå store besparelser og reduktion af CO2-udledning. Det gælder både for nye anlæg, men også eksisterende.

Moldow og Scanenergi har sammen med Bramidan arbejdet med energioptimering af deres pulvermaleanlæg, som Moldow afsluttede leverancen af i 2020.

Grundet de høje el- og gaspriser indledte Bramidan i 2022 et samarbejde med energirådgiver Kasper Holmgaard fra Scanenergi for at undersøge effektiviteten af anlægget og mulighederne for energioptimeringer.

– Anlægget var fra starten designet til at være effektivt og energibesparende efter ønske fra Bramidan. Blandt andet er hærdeovnen udstyret med varmegenvinding og luftluser før og efter ovnen for at mindske varmespild, og forbehandlingen er vores sædvanlige, effektive design, forklarer teknisk chef hos Moldow, Lars Holm.

Varmeveksler trængte til en rengøring

Kasper Holmgaard lavede de første målinger i 2022 for at fastslå anlæggets energiforbrug.

– Efter installation af en energimåler kunne vi konstatere, at anlægget allerede var meget effektivt. Forbehandlingens energiforbrug er meget lavt – i driftstiden cirka 50-65 kW alt efter belastning eksklusiv den time, hvor karet varmes op. Hærdeovnens varmeveksler genvinder den cirka 190 °C varme udsugningsluft til at forvarme erstatningsluften. Veksleren havde efter 2½ års drift uden rengøring eller anden form for vedligehold en virkningsgrad på 48-55 procent målt over en måned, udtaler Kasper Holmgaard fra Scanenergi.

Han kom med et par yderligere optimeringsforslag – herunder overblik over besparelser, tilskud og tilbagebetalingstid – som Bramidan besluttede at investere i.

– I januar 2023 installerede vi væskekoblet varmegenvinding, så vi kunne genbruge varmen fra den udsugede luft fra pulverboksen og tørreovnen til opvarmning af indblæsningsluften til hallen. Derudover lavede vi også nogle tiltag på forbehandlingen for at reducere standbyforbrug og dermed gøre den del endnu mere effektiv end allerede, fortæller Lars Holm fra Moldow.

– Vi har ligeledes reduceret el- og varmeforbruget ret væsentligt for pulverboksen. Før blev der konstant suget fra boksen i henhold til kravene til, hvis der opholder sig personer i den. Da det kun sjældent sker, har vi installeret en dørkontakt og skabt to driftsscenarier. Derudover har vi ved tests erfaret, at pulverboksens ventilation er meget effektiv, blandt andet takket være det specielle indblæsningsloft. Vi har derfor kunnet reducere luftmængden og stadig opretholde en tilfredsstillende lakering. I alt har vi med disse ændringer kunnet nedregulere den udsugede luftmængde med 40 procent i 98 procent af driftstiden, forklarer Lars Holm.

Besparelser på knap en halv million

Det er alle tiltag, som hurtigt kommer til gavn.

– Med de tiltag har Bramidan opnået energibesparelser på 591.225 kWh om året, hvilket svarer til en årlig besparelse på 430.700 kr. ud fra en gennemsnitlig spotpris på 0,7 kr./kWh for el og 4,3 kr./m3 for gas og et-hold skift, forklarer Kasper Holmgaard, og fortsætter:

– Bramidan havde mulighed for at få tilskud til investeringen, og med tilskuddet havde tiltagene en tilbagebetalingstid på 1,1 år, mens tilbagebetalingstiden uden tilskud ville have været 1,7 år.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11