23948sdkhjf

Mekoprint og Migatronic skal vise vej ind i bæredygtighed

ESG (environmental, social og governance) i værdikæder hedder et nyt samarbejdsprojekt mellem Industriens Fond og Dansk Industri (DI).

Det stiller skarpt på virksomheders samarbejde om bæredygtighed i værdikæden med henblik på at styrke forretningsudviklingen og øge konkurrenceevnen hos danske produktionsvirksomheder.

Projektet er opstartet i halen på den nye EU-lovgivning om bæredygtighedsrapportering, der træder i kraft fra regnskabsåret 2025. De besluttede rapporteringsstandarder kræver dialog og gennemsigtighed om ESG-nøgletal på tværs af værdikæder, hvis virksomhederne fortsat ønsker at fastholde eksisterende og tiltrække nye kunder.

- De brede rapporteringsstandarder og kravet om at forstå leverandørers positive og negative indvirkninger stiller krav til, at virksomheder fremover samarbejder målrettet om bæredygtighed på tværs af værdikæden i modsætning til tidligere, hvor bæredygtighedsindsatser har været mere individuelle. Projektet skal derfor bidrage med ny viden om, hvorvidt og hvordan virksomheder kan skabe konkurrencefordele drevet af krav og samarbejde i værdikæden, pointerer Mette Gyde Møller, underdirektør i Dansk Industri.

Fem nøglevirksomheder viser vej

Projektet, der løber indtil udgangen af 2024, tager udgangspunkt i fem virksomheder, der alle omfattes af EU’s bæredygtighedskrav fra regnskabsåret 2025, herunder Mekoprint, Migatronic, CG Jensen og Brødrene Hartmann.

De skal derfor kunne indhente data og dokumentation om deres værdikæder fra leverandører, som blandt andet tæller små og mellemstore virksomheder. Disse får også behov for at sende krav videre til egne underleverandører i både Danmark, Europa og globalt.

ESG i Værdikæder-projektet vil derfor have som mål at afdække, hvor virksomheder i tre led af en fælles værdikæde kan samarbejde om både fælles forretningsmuligheder og impacts, så de bliver attraktive som leverandører til større kunder.

Mekoprint, en af de fem nøglevirksomheder i projektet, er netop gået i gang med de indledende workshops. Anders Kold, administrerende direktør i virksomheden, ser frem til at blive klogere på, hvordan de kan styrke samarbejdet om bæredygtighed med deres kunder og leverandører:

- Vi har en ambition om at blive en førende bæredygtig udviklingspartner for vores kunder. Det forudsætter, at vi kan omsætte bæredygtighedsbegrebet til konkrete metoder og processer med udgangspunkt i det, der er væsentligt at arbejde med igennem hele værdikæden. På den måde forventer vi at adskille os ved at gøre det nemt for vores kunder både at blive førende på bæredygtige løsninger og effektivt overholde de nye CSRD rapporteringskrav, siger Anders Kold.

Værdikæder skal højere op på agendaen

Hovedaktiviteten i projektet vil være afdækning af kompetenceopbygning og en række workshops, hvor først de fem ankervirksomheder og dernæst henholdsvis to og fire udvalgte SMV-underleverandører i første og andet led formulerer egne mål. På den baggrund skal de definere ønsker til næste led i kæden.

Projektet og workshop-forløbene er sammensat af Industriens Fond, DI, Rambøll, SustainX, Ampersand Associates og UN Global Compact. Og målsætningerne er entydige. Bedre samarbejde i værdikæderne skal gøre de danske virksomheder førende på områder som bæredygtighed og ansvarlighed:

- Både kunder, samarbejdspartnere og myndigheder kræver, at virksomheder agerer mere ansvarligt. Derfor bliver ansvarlige virksomheder mere attraktive i fremtiden og her skal dansk erhvervsliv være forrest i feltet. Heldigvis er mange allerede rigtig godt i gang. Men der skal mere til, hvis danske virksomheder skal omsætte denne efterspørgsel til øget indtjening – særligt når vi ser på den miljømæssige dimension af ESG-agendaen. Blandt andet skal virksomhedernes værdikæder højere op på agendaen, for det er især der, at store forandringer og grønne forbedringer kan skabes, siger Anders Ziegler Kusk, der er programleder for Industriens Fonds arbejde med bæredygtig produktion.

Projektet vil generere ny viden og konkrete værktøjer som løbende bredes ud til danske produktionsvirksomheder på en online portal, så flere kan få gavn af et mere systematisk samarbejde i værdikæden og en mere målrettet tilgang til bæredygtighed.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078