Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er gået sammen om etableringen af det nationale kompetencecenter for genfremstilling, Remanufactory, som er det første af sin slags i Danmark.
I stedet for at kassere skal flere produkter genfremstilles til gavn for både bundlinje og grøn omstilling.
- Slidte dele og udtjent udstyr behøver ikke ende som affald – det kan genopstå som nye produkter i samme eller endda bedre kvalitet. Det nye kompetencecenter skal støtte danske produktionsvirksomheder i at integrere genfremstillingssystemer, der kan betale sig, siger professor på Danmarks Tekniske Universitet, Tim C. McAloone, der står i spidsen for det nye center, i en pressemeddelelse.
Genfremstilling handler om at bevare
Genfremstilling adskiller sig fra traditionel genanvendelse ved at fokusere på at bevare og genbruge hele produkter eller komponenter – ikke blot materialer. Det kan reducere energiforbrug, vandforbrug og affaldsmængde betragteligt. Alligevel er det kun en brøkdel af danske industrivirksomheder, der arbejder aktivt med denne strategi i dag.
Remanufactory skal i første omgang hjælpe op mod 150 virksomheder med at teste, implementere og skalere genfremstilling. Herefter vil centret være fast forankret på DTU og tilbyde laboratoriefaciliteter, forskningsbaseret rådgivning og samarbejdsprojekter med både små og store produktionsvirksomheder.
Et samlingspunkt for viden og innovation
Remanufactory trækker på ekspertise fra fem DTU-institutter og indgår i et internationalt netværk med førende forskningsmiljøer i Tyskland, Sverige, USA og Japan.
Samtidig kobles projektet til en større indsats fra Industriens Fond, ”Cirkulær Produktion – for et grønnere og stærkere dansk erhvervsliv”, som i alt rummer 13 projekter. Indsatsen skal for alvor sætte gang i cirkulær produktion i Danmark.
- Genfremstilling er meget komplekst og stiller store krav til virksomhedernes logistik- og produktionssystemer samt design. Men potentialet er ikke til at tage fejl af. Målet er, at flere virksomheder kommer i gang med genfremstilling og dermed reducerer ressourceforbruget, mindsker afhængigheden af import og udvikler nye, bæredygtige forretningskoncepter, siger administrerende direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.
Industriens Fond har støttet projektet med 37 mio. kr.
Remanufactory
- Remanufactory er ledet af professor Tim C. McAloone og forankret på Danmarks Tekniske Universitet.
- Støttet med 37 mio. kr. af Industriens Fond og løber frem til 2028.
- Målet er at opbygge et permanent, nationalt center for genfremstilling med fokus på elektronik, mekanik, plast og metal.
- Projektet er det største projekt inden for den samlede indsats "Cirkulær Produktion – for et grønnere og stærkere dansk erhvervsliv", der er igangsat af Industriens Fond for at skabe systemisk forandring.