23948sdkhjf

Innovationsprojekt vil bane vej for genanvendelse af platin-katalysatorer i brugte brændselsceller

I et nyt udviklingsprojekt vil brændselscelle-producenten Advent Technologies i Aalborg undersøge det forretningsmæssige potentiale i at genanvende brugte brændselscelleelektroders dyrebare katalysatorer af platin i produktionen af nye brændselsceller

Brændselsceller kan effektivt konvertere den kemiske energi i hydrogen og andre brændstoffer til elektricitet, varme og vand helt uden mekanisk bevægelse, larm, vibrationer og uhensigtsmæssige udledninger. 

Hos Advent Technologies udnyttes denne teknologi til fremstilling af produkter, der erstatter dieselgeneratorer, blandt andet i telecom-industrien som back-up-strøm, energiproduktion i fjerne områder, elektrisk forsyning i marineindustrien, samt mange andre applikationer, hvor der er behov for ren energi.

Den effektive drift af brændselscellerne afhænger af en platin elektrokatalysator, der deponeres på en gas-diffusionselektrode. I øjeblikket udgør disse platin nano-partikler en væsentlig del af materialeomkostningerne for den såkaldte membrane electrode assembly (MEA), brændselscellestakken, og produkter hvor disse brændselscellestakke indgår. Ydermere er der store udledninger af CO2 forbundet med udvinding af platin og konventionel genanvendelse ved afbrænding og efterfølgende kemisk oprensning.

Advent Technologies har gennem flere år arbejdet med skalering af deres brændselcelleproduktion og vil igennem et nyt innovationsprojekt støttet af Innovationsfonden udtage brugte brændselsceller fra end-of-life produkter og i samarbejde med virksomheden CriMaRec udvikle en ny katalysator og nye processer, der kan afprøves i nye brændselsceller. Advent vil i løbet af projektet afprøve disse nye katalysatorer i deres ”produktionsstørrelse” MEAer og derved generere ny viden indenfor området og nye mulige forretningsmodel omkring implementering.

Ambitionerne for projektet inkluderer en mulig kostreduktion, viden om implementering i de eksisterende produktionsprocesser samt den eventuelle indvirken på performance og holdbarhed af brændselsceller med genbrugt platinkatalysator.

Fakta

Projekttitel: Recycling of reformed-methanol High Temperature PEM Fuel Cell components - boosting the green fuel value chain (ReHTPEM)

Varighed: 1. Juni 2023 til 31. August 2026

Deltagere: Advent Technologies, CriMaRec, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet

Innovationsfondens investering: 10.479.216 kr.

Samlet budget: 14.960.041 kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094