23948sdkhjf

Stålkommentar: Blandede forventninger

Hans Jürgen Kerkhoff, World Steel Association Economic Committee, regner med en øget efterspørgsel på stål i løbet af andet halvår.
Vort gennemsnitlige forbrug af stål i verden er steget støt. Fra 150 kg pr. person i år 2001 til 215 kg år 2011. Det segment, som sluger mest stål, er hus- og bygningskonstruktioner, som står for næsten halvdelen af alt stålforbrug i verden. Tallene kan findes på World Steel Associations hjemmeside.

I deres Short Range Outlook (2013-2014) udgivet i april, vurderer de, at stålforbruget globalt stiger med 2,9 procent i 2013, mod 2,1 procent i 2012.

Sidste år var en udfordring for stålindustrien, konstaterer Hans Jürgen Kerkhoff, bestyrelsesformand for World Steel Association Economic Committee. Så langsomt er forbruget ikke steget siden 2009, da efterspørgslen faldt med 6,5 procent. Krisen i eurozonen varede hele 2012 og havde en effekt vidt og bredt. Oven i dette blev der truffet makroøkonomiske foranstaltninger, som bidrog til en global opbremsning. Nu, i starten af 2013, føles det som om, de største finansielle risikofaktorer – eurokrisen, den økonomiske afmatning i Kina og USA´s budgetstop – har stabiliseret sig væsentligt, og vi regner med, at stålforbruget skydes i gang i løbet af andet halvår, drevet af stigende behov fra voksende, nye økonomier. Men det finansielle marked er fortsat svagt og eurokrisen langt fra løst, konkluderer Kerkhoff.

For EU27 regner World Steel med svagt faldende forbrug også i 2013 (minus 0,5 procent), og en stigning i 2014 på 3,3 procent. Blandt de nye økonomier vokser Indien med 5,9 procent, mens tidligere hurtigtvoksende Kina forventes at stige med 3,5 procent.

Kina skærper skrotkravene
Den hollandske investeringsbank ABN Amro regner med, at jernmalmsprisen kommer til at stige i løbet af andet halvår. Det beretter Råvarumarknaden.se den 11. maj. Analysen fra ABN Amro adskiller sig fra tidligere prognoser fra Deutsche Bank og Morgan Stanley, som begge forudsagde faldende malmpriser. ABN Amro peger på Kina som den udløsende faktor, der kommer til at få prisen til at stige i løbet af året.

Kina synes at øge sine krav, når det gælder skrot, konstaterer Metal Bulletin (MEPS) den 13. maj. Først og fremmest synes det at handle om at opnå en bedre overholdelse af det regelsæt, som allerede findes, hvilket bør hilses velkommen som et tegn på Kinas udvikling, mener MEPS.

Samtidig beretter de, at skrothandlere, som har kunnet udnytte såvel den stærke efterspørgsel som den svage kontrol, oplever, at skærpningen af reglerne kommer meget hurtigt, og de er usikre på, om det er permanent, eller om det er noget, der snart forsvinder igen.

I Sverige går flere store navne indenfor den energitunge råvareindustri (papir, stål) ud med en debatartikel i Dagens Industri den 14. maj, hvor de kræver en langsigtet køreplan knyttet til industriens energiforbrug. Der er en voksende erkendelse i EU omkring industriens betydning for den europæiske vækst, bemærker de, og målet er at hæve den industrielle sektors bidrag fra 15,6 procent af EU´s BNP til 20 procent inden 2020.

Men Sverige kan ikke leve på gamle meritter længere. Erhvervsinstituttet IW i Köln peger Sverige ud som tilhørende en gruppe af stærke, men faldende industrilande. Et af de vigtigste spørgsmål i køreplanen for en voksende industri, mener debatforfatterne, må være, at regeringen laver en langsigtet plan for energiforsyningen til industrien, så den er sikker og stabil og holder en konkurrencedygtig pris.

De europæiske købere afventer, bemærker MEPS European Steel Review i sin rapport for april. Stålværkerne har behov for dækning af deres produktionsomkostninger, og MEPS vurderer derfor, at priserne på varmvalset i Tyskland nu nærmer sig bunden.

Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094