23948sdkhjf

Internationale praktikanter en gevinst hos HAI Horsens

Hos Horsens-virksomheden har de gode erfaringer med at have internationale studerende fra VIA Campus Horsens i praktik.
Men det var ikke uden forbehold, da HAI første gang fik en international studerende fra VIA i praktik. For kunne den studerende nå at integrere sig i en dansk virksomhed på så kort tid? Og hvad ville en eventuel sprogbarriere og kulturelle forskelle betyde i hverdagen?

Jesper Høstrup, eksportsælger og praktikansvarlig hos HAI, er glad for, at de i første omgang havde modet til at ”ansætte” en international praktikant:

- De forbehold, vi havde, blev egentlig hurtig gjort til skamme, og vi blev meget positivt overraskede over, hvor meget praktikanterne fra VIA kan bidrage med. Men vi er også meget bevidste om, at vi i dag står i en situation, hvor vi eksporterer 25 procent af vores varer, og det tal skal stige til 50 procent i løbet af fem år. Derfor får vi i fremtiden blandt andet brug for hjælp til at lave markedsanalyser i de lande, vi vil eksportere til og få en forståelse af den kultur, der er i landene. Og lige nu får vi stor hjælp til at ”forstå” det polske marked af vores polske praktikant Marta Jackowska, siger Jesper og forklarer videre:

- Vi håber på, at vi også på længere sigt kan få glæde af de internationale studerende fra VIA, vi har i praktik. For hvis vi på et tidspunkt skal etablere os eller udbygge vores aktiviteter i de lande, som de kommer fra, vil det være oplagt at bruge dem som spydspidser. De kender både os, kulturen og sproget i landet, og det er en kæmpe fordel.

Højt energiniveau
Men det er også på den korte bane, at HAI oplever, at de får glæde af at have en international praktikant i virksomheden. Polske Marta, som er i praktik i forårssemestret 2013, tog dem nemlig med storm fra det øjeblik, hun trådte ind af døren:

- Med Marta er det en win-win situation. Det arbejde, hun gør for os på det polske marked, er uvurderlig. Hun har imponeret os ved fra start at være klar til at ringe til potentielle polske kunder. Og jeg tror ikke, at der gik tre uger, før hun var i gang med at lave tilbud. Hun er meget effektiv, og jeg vil sige, at hendes energiniveau i hvert fald er 25 procent højere end de danske praktikanter, vi har haft, siger Jesper og giver sit bud på, hvordan de internationale praktikanter fra VIA lettest integrerer sig på en dansk virksomhed:

- Vi forventer ikke, at praktikanterne kan dansk flydende eller forstå alt, hvad der bliver sagt, når de starter her. Men det er vores erfaring, at kan de, som Marta, dansk på et niveau, så de kan følge lidt med i en normal frokost-snak, så gør det integrationen på arbejdspladsen meget lettere. Og det skal vi selvfølgelig også hjælpe dem med.

Company Dating skabte kontakten
Kontakten mellem HAI og Marta blev etableret til Company Dating på VIA Campus Horsens. Company Dating er et arrangement, hvor virksomheder og organisationer får mulighed for at fortælle de studerende om deres arbejdsområder, og hvilke kompetencer de efterspørger, når de rekrutterer:

- Det var en stor fordel, at jeg mødte HAI fysisk og kunne høre om, hvad de lavede, før jeg sendte dem en ansøgning om at komme i praktik. Jeg forstod meget mere om virksomheden, end jeg kunne læse mig til på hjemmesiden, og jeg fik et godt indtryk af dem, siger Marta, der både er glad for, at hun fik praktikpladsen og de arbejdsopgaver, hun sidder med i dag:

- Jeg laver markedsanalyser, præsentationsfoldere, jeg løser logistikopgaver, jeg deltager i salgsmøder med polske kunder, og jeg arbejder med købsadfærdsteorier. Det vigtigste for mig er egentlig, at jeg får en masse erfaring, og det gør jeg. Jeg får samtidig mulighed for at afprøve de teorier, som jeg har lært på VIA, i praksis, og det er med til at give dem perspektiv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078