23948sdkhjf

Priser på sjældne metaller presser vindmølleindustrien

Priserne på en række metaller, der hovedsageligt produceres i Kina, er steget eksplosivt. Især produktionen af gearløse møller bliver ramt.
Det er blandt andet metallerne neodymium og dysprosium, som bruges i møllernes magneter, der har været udsat for kraftige stigninger i de seneste 18 måneder. Reelt har der været tale om en tidobling af prisen, og det skyldes, at 97 % af udvindingen af de givne metaller sker i Kina, som kun tillader eksport af 25 % af produktionen. Det skriver Børsen.

Det påvirker den europæiske vindmølleindustri – og specielt produktionen af gearløse møller. En direct drive-mølle indeholder nemlig 600-700 kg af de sjældne metaller, mens en almindelig mølle indeholder 27-60 kg.

Vil fjerne metallerne fra møllerne
Hos Siemens Wind Power, der er en af de fremmeste eksponenter af de gearløse møller, har man bemærket udviklingen, men teknologichef Henrik Stiesdal forklarer, at den ikke får nogen indflydelse på satsningen på de gearløse møller.

- Prisstigningerne får ingen betydning for vores strategi, men vi planlægger nu også vindmøller uden de pågældende metaller. Næste år vil vi teste en generator helt uden disse metaller i, siger han til Børsen.

Hos konkurrenten Vestas er man knap så ramt af prisstigningerne, i og med at den danske vindmøllegigant har satset på vindmøller med gearkasser. Alligevel forklarer direktør for forskning og udvikling, Finn Strøm Madsen, at også Vestas arbejder på at fjerne de sjældne metaller fra møllerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187