23948sdkhjf

Emballageafgiften er læskedriksproducenters smertensbarn

De danske bryggeriers omkostninger til statens emballageafgifter og indsamlingsgebyrer blev mere end fordoblet mellem 2008 og 2015

Fra lidt over 200 millioner kroner til 500 millioner kroner.

Så meget anslår Bryggeriforeningen, at de danske bryggeriers omkostninger til emballageafgifter og indsamlingsgebyrer er steget fra 2008 til 2015.

Emballageafgiften forpligter danske producenter af øl, andre alkoholiske drikke og læskedrikke til at betale en afgift på pantbelagt emballage, men afgiften er skruet uhensigtsmæssigt sammen, mener Bryggeriforeningen.

- Branchen har en markant udfordring i form af emballageafgiften, som opkræves på pantbelagt emballage, selv om den indsamles og genanvendes. Det er uhensigtsmæssigt, at producenterne skal betale til et indsamlingssystem og så samtidig bliver pålagt en emballageafgift, som egentlig var tænkt som en miljøafgift, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Er det noget, der fylder noget ude hos læskedriksproducenterne? Er det en byrde?

- Ja, det er det klart. En sådan afgift er jo administrativ tung og har også en effekt i forhold til grænsehandlen. Målsætningen må klart være at flytte forbruget hjem til Danmark, lyder det fra Niels Hald.

Indtil videre har der ikke været politisk velvilje til at sænke eller droppe emballagafgiften, men Niels Hald hæfter sig ved, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, for nylig i Bryggeriforeningens eget blad plæderede for at afskaffe afgiften.

Fakta

  • I følge Bryggeriforeningens tal fra 2015 bestod 33 procent af emballagen af plast.
  • Metal var ifølge Bryggeriforeningen den mest benyttede emballage til øl og læskedrikke i 2015. Fire ud af ti øl og læskedrikke blev solgt på dåse. 
  • Ifølge Skatteministeriet ligger emballageafgiften for en halvliters sodavandsflaske på 0,16 kroner i 2017. For halvanden liters flasker er afgiften 0,48 kroner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079