23948sdkhjf

PUR-skum skal give mineralud baghjul

Byggebranchen skal tænke mindre konservativt, lyder det fra PUR-producent.

I mange år har PUR-skum som isoleringsmateriale stået i skyggen af det allestedsnærværende mineraluld, også i nogle tilfælde kendt som Rockwool, i den danske byggebranche. Grunden har været, at dansk lovgivning har været snæver og nærmest kun muliggjort produkter af glasuld at finde vej til byggeriet, men nu har nye regler løsnet lidt op for det.

Og det glæder Kim H. Klausen, der er direktør i PUR-råvareproducenten Covestro Danmark.

- PUR isolerer væsentlig bedre end mineraluld, og nu er det mere realistisk at få materialet ind i nye byggerier. Vi kan også se, at det vinder mere og mere frem blandt andet i tagkonstruktioner, fordi man kan gå på det til forskel for rockwool, siger Kim H. Klausen.

Fejlagtige målinger
Kim H. Klausen vurderer, at PUR-skum isolerer op mod 60 procent bedre sammenlignet med produkter af mineraluld udregnet med baggrund i, at det kun kræver 100 mm PUR-isolering at isolere på samme måde, som 160 mm mineraluld evner.

Men den forskel kan sagtens være endnu mere markant, fordi måden at teste på ikke svarer til de omstændigheder, materialerne er udsat for i virkeligheden.

- Man tester fx mineralud i stille luft, men det viser jo ikke isoleringsevnen i blæsevejr. Vi ved også, at det kan kollapse med tiden, blive vådt eller gennemhullet af dyr, og det tager testen heller ikke højde for, siger Kim H. Klausen.

PUR med isoleringsgas
PUR-skum består af et cellemateriale, der binder en isoleringsgas inde i materialet. Det betyder, at materialet ikke er sårbart overfor luftgennemstrømning på samme måde, som mineraluld er det, fordi den isolerende effekt ligger kapslet ind mellem cellerne og forbliver der gennem PUR-produktets levetid.

- Hvis man anser PUR-skummet alene som isoleringsmateriale, så er det et dyrere produkt. Men begynder man at indregne holdbarheden på lang sigt, og at PUR også kan indgå som reelt konstruktionsmateriale, så bliver prisspørgsmålet et andet, siger Kim H. Klausen.

Lette håndtering
Dog er fordelen ved mineralud, at det er lettere at håndtere, blandt andet fordi det kan skæres og tilpasses direkte ude på byggepladserne. PUR-skum som isolationsmateriale bliver præfabrikeret i sandwichkonstruktioner. Covestro leverer PUR råvarerne og rådgiver i fremstilling af sandwichløsninger, men der er byggeelementproducenten der fremstiller de pre-isolerede elementer i de rette dimensioner og egenskaber til det konkrete byggeri.

En præfabrikeret sandwich konstruktion med PUR isolering give et præcist of effektivt byggeri af høj kvalitet, siger Kim. H Klausen.

- Jeg tror ikke, at PUR nogensinde bliver større en mineraluld. Det handler om vanetænkning og om, at byggebranchen i Norden godt være lidt konservative. I udlandet ser man eksempelvis PUR anvendt mange steder. Men bare det, at PUR kan bruges forskellige steder i konstruktionen gør det til et stærkt alternativ, siger Kim H. Klausen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063