23948sdkhjf

Den sorte udfordring i dansk plastanvendelse

Store mængder plast går op i røg, fordi sorteringsanlæggenes maskiner ikke kan læse sort. Ny løsning er på vej fra Tyskland.

Selvom plastaffald systematisk indsamles i Danmark, går store mængder sort plast stadig op i røg. Årsagen er, at maskinerne ikke kan kende plasten på grund af den sorte farve, og derfor bliver op mod 15 procent af den indsamlede plast fejlagtigt sendt til afbrænding i stedet for genanvendelse.

Nyt forsøg viser dog, at der er håb for, at vi snart kan genbruge den sorte plast – og dermed undgå, at de op mod 5.300 tons sort plast, der årligt indsamles i Danmark, går op i røg

Forsøg med sort plast i Holbæk Kommune
Fors A/S har i samarbejde med Schoeller Plast A/S og Aage Vestergaard Larsen A/S gennemført et forsøg med genanvendelse af blandt andet sort plast. Her har samarbejdspartnerne manuelt fjernet den sorte plast fra den øvrige plast der indsamles.

- På den måde har vi fået en kulsort ’test-ressource’, så vi i samarbejde med Teknologisk Institut kan afprøve forskellige teknologier i forsøget på at udsortere den sorte plast, fortæller Lærke Ærenlund, som er projektleder hos Fors A/S.

Test med sort plast i Tyskland
Den sorte plast transporteres til to virksomheder i Tyskland – Unisensor og RTT Steinerts, der har lavet hvert deres demonstrationsanlæg med ny teknologi, som de mener, kan sortere den sorte plast i forskellige polymertyper. Målet med forsøgene i Tyskland har været at teste, hvor godt udstyret kan sortere sort plast fra henholdsvis husholdninger og genbrugspladser.

- Vores resultater viser, at det nye sorteringsudstyr kan sortere sort plast i forskellige polymertyper. Unisensor og RTT Steinerts sorteringsudstyr kan sortere polystyren (PS) og PET fra en blanding af sort plast. RTT Steinerts udstyr kan også separere PP og PE, fortæller Bjørn Malmgren-Hansen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

I forsøget har Teknologisk Institut testet både renheden og udbyttet fra begge anlæg. Både på Unisensors og Steinerts udstyr blev der opnået høje renheder af plast. Udbyttet var begge steder noget mindre for plast fra husholdninger end for genbrugspladser.

- Vi prøvede ved begge anlæg at køre materialet igennem flere gange. Jo flere gange plasten blev kørt igennem udstyret, jo bedre blev sorteringen og renheden. Hos Unisensor kørte vi fx PET igennem to gange, hvor renheden blev øget fra 67 procent til 94 procent, siger Bjørn Malmgren-Hansen.

Potentiale i sort plast
Forsøget viser altså, at det lysner for frasorteringen af sort plast. Aage Vestergaard Larsen A/S har specialiseret sig i genanvendelse af plast i Danmark. Virksomheden genanvender allerede i dag sort plast fra erhvervsaffald.

- Sort plast er en værdifuld og efterspurgt råvare. Det er rigtig positivt, at teknologien er godt på vej til at løse de udfordringer, den sorte plast giver os. Nu mangler vi kun at videreudvikle teknologien, så den sorte plast kan sorteres i renere fraktioner, så sort plast fra husstandsindsamlinger og genbrugspladser vil kunne genanvendes. Så længe plasten er velsorteret, kan vi oparbejde den til en ny og brugbar råvare til den plastforarbejdende industri” siger Franz Cuculiza.

Projektet er støttet med 3,2 millioner fra Miljøstyrelsens Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.422