23948sdkhjf

Danske robotvirksomheder går sammen om eksport

Flere af de danske virksomheder, der producerer specialløsninger med robot- og automationsteknologi til industrien, har ikke fokus på eksport, og eksperter vurderer at potentialet er meget stort.
Robotter findes i mange størrelser. Det samme gør de danske virksomheder, som producerer specialløsninger inden for robot- og automationsteknologi. Men de virksomheder som udvikler for eksempel specialløsninger til at flytte produkter fra a til b i produktionshaller eller robotarme til at håndtere blodprøver på sygehusene udnytter ikke mulighederne for eksport i forhold til det potentiale, der er.

For at hjælpe eksporten på vej har Industriens Fond besluttet at støtte projektet RoboExport. Med Væksthus Syddanmark som tovholder og i tæt samarbejde med blandt andre RoboCluster og Blue Ocean Robotics skal projektet hjælpe 20 små og mellemstore robot- og automatiseringsvirksomheder fra Danmark ud på nye markeder. Det anslås, at der er cirka 90 robot- og automatiseringsvirksomheder på landsplan.

- Danske robotløsninger er internationalt anerkendt for deres høje standard, og potentialet for eksport er stort. Gennem projektet RoboExport vil Industriens Fond støtte arbejdet med at skalere og konvertere de løsninger, der ligger i robotvirksomhedernes aktuelle systemsalg, så de får karakter af salg af selve systemet som værende et standardprodukt. Ydermere skal projektet udvikle en skalérbar model for eksport, som kan benyttes af de danske robotvirksomheder, så de i fællesskab kan gøre sig gældende på udenlandske markeder, siger Mads Lebech, der er administrerende direktør for Industriens Fond.

Omsætningen kan ganges med ti
Ved at rette fokus ind på en øget eksport, forventer parterne, at danske robotvirksomheder kan opnå vækst og stordriftsfordele, som ikke findes i Danmark.

- Hvis danske robot-integratorer skal vokse, så skal de ud på eksportmarkedet. De har rigtig travlt i dag, men eksportmarkedet må ikke overses, da det er her, der er mulighed for at høste stordriftsfordele af allerede udviklede løsninger. Vi hjælper dem med hvordan, siger Pernille Kjær, projektleder og vækstkonsulent i Væksthus Syddanmark.

- De danske robot-integratorer er usandsynligt dygtige til at lave nogle helt unikke løsninger til danske virksomheder, men de bliver typisk kun solgt til en eller to danske kunder. Potentialet for at eksportere disse løsninger er meget stort. Du kan sagtens gange det med ti, siger Bjarke Nielsen, cluster manager i Innovationsnetværket RoboCluster.

Det anslås, at væksten på robotmarkedet verden over vil være mindst 15 procent per år fra 2015-2018. I den periode vil der blive solgt 1,3 millioner robotter, lyder vurderingen. Tallene kommer fra IFR - International Federation of Robotics, som hvert år indsamler data og analyserer udviklingen af markedet på globalt plan.

Vil spise kirsebær med de store
En af de virksomheder, som ønsker at deltage i projektet, er Gibotech i Odense. Lige nu kommer cirka en fjerdedel af virksomhedens omsætning fra eksport af deres produkter.

- Vi satser meget hårdt på automatisering af hospitalssektoren. Men inden for en lille årrække, så er de nye supersygehuse færdige, og så må vi for alvor vende blikket udad, siger Henrik Anker, direktør i Gibotech.

De deltagende virksomheder udvælges inden for industri- eller velfærdsområdet, og får mulighed for at deltage i et sparringsforløb, en række workshops og en eksportrejse. I første omgang skal virksomhederne have en introduktion til markederne i Finland, Tyskland og USA. Og idéen er, at virksomhederne skal samarbejde om entreen på de nye markeder.

- Det er vigtigt, at vi ikke kun tænker på vores kolleger i branchen som konkurrenter. Det her kan give nye opgaver, som vi måske ikke kan løse alene. Jeg synes, det er spændende især for de små og mellemstore virksomheder at kunne approache og spise kirsebær med de endnu større i branchen, siger Henrik Anker.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.584