23948sdkhjf

Svigtende salg af vindmølledele gør ondt på eksporten

Tyskland har trukket håndbremsen på indkøb af vindmølledele fra Danmark
Den danske eksport faldt med 2,6 procent i september. Faldet skyldes især, at Tyskland har skruet ned for indkøbene af vindmølledele i den seneste tid. Det skriver Danmarks Statistik.

Med et fald på næsten 22 procent skuffer eksporten til Tyskland gevaldigt i september. Men ifølge Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom hos Sydbank, skyldes eksportfaldet ikke, at de danske virksomheder halter bagefter på konkurrenceevnen.

- Den lave oliepris har skabt et vaccum i hele energisektoren, hvor der er ikke bliver investeret. En lav oliepris gør det nemlig mindre interessant at lave nye ”olieinvesteringer”, ligesom det samtidig kan dæmpe efterspørgslen efter alternative energikilder, siger han i en kommentar.

Færre maskiner og halvfabrikata til udlandet
Ser man på hele tredje kvartal faldt eksporten med 3,2 procent, når man fraregner effekten af skibe og fly. Det samlede fald trækkes især af et vigende salg af vindmølledele til udlandet. Det vidner en kvartalsmæssig nedgang i eksporten af maskiner på 8,8 procent på, mens også eksporten af forarbejdede varer - og dermed primært halvfabrikata - faldt med 7,1 procent i samme periode.

Peter Bojsen Jakobsen understreger, at eksportfaldet ikke kan henføres til en svækkelse af de danske eksportvirksomheders konkurrenceevne .

- Tværtimod er de danske eksportvirksomheders konkurrenceevne stærk, og nedgangen i eksporten skyldes derfor i høj grad en svagere global efterspørgsel, siger han.

På den baggrund forventer Sydbank, at den danske eksport styrkes i 2016.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094