23948sdkhjf

Klumme: Det går stille men sikkert fremad for de tekniske brancher

Friske tal fra brancheorganisationen Bitva, viser en spirende optimisme blandt foreningens medlemmer.
Klumme af Michael Ostenfeld, sekretariatschef for Bitva

Trendstatistikken er udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt Bitva’s medlemsvirksomheder. Virksomhederne er blandt andet adspurgt om egne forventninger til deres virksomheds omsætning, beskæftigelse og investeringer. I alt har 58 virksomheder valgt at deltage i undersøgelsen. Bitva har i alt 150 medlemsvirksomheder, hvilket betyder, at 39 procent af Bitva-medlemmerne har medvirket i trendstatistikken. Dansk Erhvervs nøgletal for maj viser samme trends for de generelle områder.

Medlemmernes forventninger til andet kvartal 2015 er overvejende positive jf. figur 1. Således forventer 72 pct. af virksomhederne en fremgang i omsætningen i 2. kvartal 2015, mens kun 4 pct. forventer aftagende eller uændret omsætning.



Udviklingen i omsætningen i første kvartal 2015
I figur to er angivet den faktiske omsætning i første kvartal 2015 sammenlignet med fjerde kvartal 2014 (mørkeblå søjler), og forventningerne til andet kvartal 2015 sammenlignet med første kvartal 2015 (lyseblå søjler).



Som det fremgår af figur to, har 76 procent af virksomhederne oplevet fremgang i omsætningen i første kvartal 2015 sammenlignet med fjerde kvartal 2014 (mørkeblå søjler), dog har 18 procent af virksomhederne enten haft et fald eller uændret omsætning i samme periode.

Forventningerne til andet kvartal 2015 sammenlignet med første kvartal 2015 (lyseblå søjler) synes at være positive. Knap ¾ af branchen forventer fremgang i omsætningen, hvoraf 55 procentpoint kun forventer en svag fremgang på mellem 0-5 procent.

I figur tre er angivet den faktiske omsætning i første kvartal 2015 sammenlignet med første kvartal 2014 (mørkeblå søjler) og forventningerne til andet kvartal 2015 sammenlignet med andet kvartal 2014 (lyseblå søjler).



Jævnfør figur tre har størstedelen af virksomhederne haft en positiv udvikling i omsætningen. 59 procent af virksomhederne har oplevet en fremgang i omsætningen i første kvartal 2015 sammenlignet med første kvartal 2014, mens 31 procent af virksomhederne har oplevet et fald eller status quo i forhold til samme periode året før.

Forventningerne til andet kvartal 2015 sammenlignet med andet kvartal 2014 (lyseblå søjler) synes fortsat at være positive. 69 procent af branchen forventer fremgang i omsætningen, hvoraf 40 procentpoint forventer en svag fremgang på mellem mellem 0-5 procent, mens 22 procent ikke forventer nogen fald eller stigninger i omsætningen.

Generelt kan vi se at der er positive trends i markedet, men det er en svag fremgang
Bitva´s trendsstatistik viser også andre positive tegn. For eksempel er forventningerne til beskæftigelsesudviklingen i andet kvartal 2015 positiv sammenlignet med samme periode året før. Her er en øget udvikling i beskæftigelsen. Blandt Bitva´s medlemmer forventer 56 procent af virksomhederne en stigning i beskæftigelsen. Forventningerne til beskæftigelsen sammenlignet med forventningerne til omsætningen kan således tyde på, at virksomhederne vil have et behov for at øge beskæftigelsen i mindre grad.

På investeringssiden er forventningerne til andet kvartal 2015 i forhold til andet kvartal 2014 en anelse mere positive i forhold til den faktiske udvikling i første kvartal 2015. Det ses ved, at 66 procent forventer et uændret investeringsniveau, mens 4 procent af virksomhederne har planer om at sænke deres investeringsniveau. Netto er der dog tale om positive forventninger, idet 27 procent af virksomhederne har øget deres investeringsniveau, mens 8 procent har sænket deres investeringsniveau.

Bitva
Bitva er en kommercielt orienteret, landsdækkende brancheforening. De 150 medlemsfirmaer er importører, agenturvirksomheder, producenter, ingeniør- og handelsvirksomheder og datterselskaber af udenlandske koncerner.

Branchens virksomheder er leverandører af alle former for automations- og automatikløsninger, transmissionssystemer, værktøj og værktøjsmaskiner, tilbehør, udstyr, reservedele med mere og ikke mindst faglig knowhow og ekspertise til alle segmenter indenfor dansk industri, landbrug, maritimt, offshore, offentlige værker med videre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078