23948sdkhjf

Skrappe krav kan blive dansk maskineventyr

Dansk landbrugsteknologi står stærkt, hvis europæiske miljøkrav følger de danske. Det er håbet i en svær periode for midtjyske Samson Agro.
Dansk landbrugsteknologi kan blive indbringende, hvis EU skærper kravene til gylleudbringning. Det tror Lars Henriksen, direktør hos midtjyske Samson Agro. Han fornemmer, at de politiske vinde i Europa blæser virksomhedens vej, og det er lyset i tunnellen i et svært år for virksomheden.

Brancheanalyse
De danske producenter af landbrugsmaskiner genererer over en bred kam store millionoverskud. To tredjedele kører med sorte tal for tredje år i streg, mens to aktører har præsteret store underskud de sidste to år.

Oversigter over aktørernes økonomske udvikling i seneste regnskabsår kan findes i de to nedestående artikler, der udgør første del af Metal Supplys brancheanalyse:

Læs: Maskinproducenter øger overskuddet trods hård modvind

Læs også: Maskinproducenter presses på omsætningen
De danske lovkrav til gylleudbringning har medvirket til at skabe de særlige teknikker, som Samsons maskiner benytter sig af. Groft sagt handler det om, at man i visse andre lande typisk bare spreder gylle ved at åbne for en sprøjte. I Danmark skal man derimod indarbejde gyllen i jorden. Det hjælper til at styre mængden og mindske lugtforureningen.

- Alle de teknikker har vi øvet os rigtig meget i, og politisk fornemmer vi en underliggende, strukturel udvikling, som på længere sigt kan vise sig at komme os til gode, siger Lars Henriksen.

Forskning er afgørende
Og netop fordi, der er arbejdes med innovation og miljøteknologi i Danmark, så mener Lars Henriksen, at det er afgørende, at maskinudviklingen understøttes af en vedholdende grundforskning på universiteterne, men det savner han, og han kritiserer, at kortvarige forskningsprojekter vinder frem på bekostning af en længerevarende forskning.

- Grundrammebevillingerne er faldet meget, mens projektbevillinger er steget, så vi får ikke den kontinuitet i forskningen, som der bør være.

En tendens, som han påpeger, er politisk betinget og ikke den enkelte læreanstalts skyld.

Ruslandskrisen kradser
Samson Agro har i de sidste par år haft en positiv udvikling på både toplinje og bundlinje, og hvor investeringslysten viste positive takter. Men politisk uro omkring Ukraine og Ruslandsmarkedet har knækket den opadgående kurve og påvirker resultatet - som i 2014 var 16,1 mio. kr. før skat - i negativ retning.

Det har lammet nogle af Samson Agros udviklingsplaner.

- Vi kommer ikke til at nå det samme som sidste år, og det har betydet, at vi venter lidt med at engagere os i yderligere omkostninger, end dem vi allerede har, siger han.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078