23948sdkhjf

Disa støber forretning i Algeriet

Den danske leverandør af støberiudstyr har vundet en ordre på en komplet støbelinje til en kunde i Algeriet.
Kunden Alfet, som er en del af en stor algerisk industrigruppe, skal bruge anlægget til at støbe malekugler, som knuser sten i cementindustrien. Ordren er på cirka 50 mio. kr. og leveres i etaper over de kommende cirka ni måneder. Derefter skal anlægget installeres, og Disa skal træne og uddanne støberiarbejderne, så produktionen kan starte næste efterår eller vinter.

- Det er en stor ordre, som vi har lagt mange kræfter i, fortæller Disas vice president, Per Ejdorf.

- Diskussionerne med kunden har stået på gennem godt to år og kom endeligt på plads ved juletid sidste år. Siden da har vi kæmpet med papirarbejdet, for garantierne skal være helt præcise, når man handler gennem nordafrikanske banker. Det har været en drøj omgang, men i sidste uge nåede vi helt i mål, tilføjer han.

Forsikring mod uro
Algeriet er et af de mere stabile lande i det nordvestlige Afrika, og selv om der var protester under det ”Arabiske forår”, kan det slet ikke sammenlignes med uroen i nabolandene, ikke mindst Ægypten og Libyen. Samtidig har Algeriet en sund økonomi med store valutareserver og lav offentlig gæld.

Alligevel er Algeriet på mange måder et politisk usikkert sted. Al-Qaida operer i dele af landet, og Algeriets leder gennem 15 år, præsident Bouteflika, er efterhånden blevet en ældre herre på 77 år.

Disa valgte derfor at tegne en garanti for ordren hos EKF, Danmarks Eksportkredit. Hvis de politiske forhold i Algeriet ændrer sig, og der opstår uroligheder, som gør det umuligt for Disa at levere ordren, så dækker EKF omkostningerne til oparbejdning.

Disa har samtidig forsikret sig mod, at der bliver trukket uretmæssigt på den garanti, som Disa har stillet for forudbetalingerne.

Prisen på garantierne fra EKF afhænger blandt andet af ordrens størrelse og af, hvor usikkert det pågældende eksportland er. I Disas tilfælde landede prisen på cirka 100.000 kr.

- De penge er godt givet ud, siger Per Ejdorf.

- Det er en vigtig ordre, men også en ordre med betydelig indbygget risiko. Hvis ikke vi vidste, at vi havde styr på risikoen, havde vi ikke turde sige ja, slutter han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188