23948sdkhjf

Ny miljøstandard skal øge fokus på virksomhedens ricisi

ISO 14001 står over for en markant opdatering. En udfordring for underleverandører, som ikke tænker over, hvad man risikerer, påpeger certificeringsorgan.
Mange aftagere i industrien kræver miljøcertificering hos underleverandørerne for at sikre forsyningskæden mod miljøkritik, og inden for kort tid skærpes den internationale standard, som ligger bag koden ISO 14001.

Kåre Appel Weng, som er markedschef hos certificeringsorganet DNV GL, ser ikke aktuelt nogen stigning i antallet af virksomheder, som lader sig certificere, men han tror, at det giver anledning til øget fokus, at standarden står foran en opdatering, som ventes at være på plads med udgangen af 2015.

Virksomhederme Randers Tandhjulsfabrik og Blücher, som Metal Supply har talt med, oplever i disse år en stigende efterspørgsel på miljøcertificering fra deres kunder.

Hvad kan gå galt?
Den mest markante fornyelse er såkaldt risikobaseret tilgang til ledelsessystemet. Som miljøcertificeret skal man have planer for, hvad man gør, hvis noget går galt, forklarer han.

- Mange underleverandører har haft de samme kunder igennem mange år og forholder sig ikke til noget risikobillede, fordi det aldrig er gået galt, og de kan sagtens være at risikoen er lille, men man skal sætte sig ind i den og beslutte sig for at gøre noget eller ej. Det gælder forretningsmæssige risici eller miljømæssige ricisi.

En risiko for en smedevirksomhed kan global resurseknaphed, eller det kan være svindel fra leverandørsiden.

- For eksempel, køber man noget CE-mærket stål i Kina, og det viser sig, at der er svindlet, så kan man have en risiko for miljøpåvirkninger, siger Kåre Appel Weng.

Tænk på naboen
Den opdaterede standard lægger op til, at man også sætter sig ind i hele den sammenhæng, man agerer i og definerer, hvem der er virksomhedens interessanter. Og det skal forstås bredt. Interessanter er ikke bare aftagere og leverandører. Det er også naboer, som kan opleve miljøgener. Det kan i yderste tilfælde være miljøorganisationer, man kan komme i krig med.

- En interessant er også kommunen, som vil kontrollere, om man overholder miljøloven.

Virksomheder, der i forvejen er ISO 14001-certificerede skal ikke igennem et større certificeringsforløb, påpeger Kåre Appel Weng. Den gældende certificering kan konverteres i forbindelse med det almindelige opfølgningsbesøg.

Artiklen er en del af temaet Miljøcertifikat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078