23948sdkhjf

Nordjylland vil skabe flere maritime jobs

Ny analyse fastslår, at det maritime erhverv beskæftiger mindst 12.000 i det nordjyske, og der er potentiale for at skabe endnu flere arbejdspladser i den blå industri.
En ny analyse viser, at de maritime erhverv udgør 8 procent af den nordjyske økonomi. Andelen forventes at stige i fremtiden i takt med skærpede miljøkrav og øget aktivitet inden for skibsfart og offshore, hvor Nordjylland har helt særlige kompetencer. Analysen, som bærer titlen Det Blå Nordjylland, er lavet i samarbejde mellem konsulentvirksomheden Niras, Region Nordjylland, Vækstforum Nordjylland og Beskæftigelsesregion Nordjylland.

Fra værftsindustri til grøn omstilling og service
Analysen viser, at de maritime erhverv i Nordjylland beskæftiger mindst 12.000 personer, hvoraf 3.800 arbejder inden for maritimt udstyr og 455 inden for skibsbygning, når den indirekte beskæftigelse tælles med. Hertil kommer 1.600 personer, som arbejder inden for Søværnet under det danske forsvar. Analysen viser også, at der siden 1990’erne er sket en forskydning af arbejdspladser væk fra skibsbygning over til reparation, udstyrsindustri, transport og logistik. Især udstyrsindustrien er stigende og udgør i dag knap halvdelen af værditilvæksten i de nordjyske maritime erhverv.

Set under ét fylder de maritime erhverv 8 procent af nordjysk økonomi, hvilket til sammenligning er lige så meget som det stærke ikt-erhverv, målt på både værditilvækst og beskæftigelse. Desuden forventes de maritime erhvervs position i Nordjylland at vokse i fremtiden, fordi skærpede internationale klima- og miljøkrav samt øget aktivitet inden for offshore og skibsfart giver gode muligheder for vækst og beskæftigelse.

Nordjylland har således et stærkt potentiale - både på grund af særlige kompetencer hos forsknings- og uddannelsesinstitutionerne i de større byer samt de mange virksomheder, som ligger omkring havnene og i de maritime erhvervsmiljøer i regionens yderområder.

- Vi har et meget solidt fundament i Nordjylland på grund af vores store fiskerisektor og den tidligere så stærke værftsindustri. Det betyder, at vi allerede har mange af de kompetencer og teknologiske forspring, der skal til for at skabe øget vækst inden for maritimt udstyr og services. Det skal vi forstå at udnytte fuldt ud, siger regionsrådsformand Ulla Astman, som også er formand for Vækstforum Nordjylland.

Nordjyske spidskompetencer til gavn for hele landet
En af de satsninger, som Vækstforum har støttet for at udnytte potentialet i det maritime erhverv, er det såkaldte Marcod – Maritimt center for optimering og drift – som ligger i Frederikshavn.

Marcod er et nationalt videnscenter, som hjælper den maritime industri med at omsætte nye ideer til konkurrencedygtige produkter, services og forretningsprocesser. Fra Vækstforums side har man investeret 4 mio. kr. i centrets arbejde vel vidende, at det støtter det maritime erhverv ikke alene i Nordjylland, men også i resten af landet.

- Vi vil gerne være med til at gå forrest blandt andet inden for udstyr og grønne teknologier, hvor vi har nogle solide spidskompetencer. Udvikling af det maritime erhverv i hele Danmark og den synergieffekt, der følger med, vil jo være til ekstra gavn for Nordjylland på grund af erhvervets store betydning i regionen, forklarer Ulla Astman.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078