23948sdkhjf

LORC udbygger vindmølle-testcenter

LORC bygger nu en testbænk, som bliver Nordens største indendørs anlæg til afprøvning og demonstration af nye vindmøller.
Anlægget skal bidrage til at fastholde og udbygge Danmarks rolle som et internationalt, teknologisk centrum for udvikling af stadigt større og bedre vindmøller.

- Det glæder mig, at Danmark skal huse Nordens største testcenter for vindmøller. Det er ikke alene godt for økonomien, men også et glimrende billede på den danske position på den grønne arena i Europa. Avancerede testfaciliteter i verdensklasse er vigtige for både de danske vækstmuligheder og Danmarks grønne fremtid. Det nye testcenter er et stærkt eksempel på, at danske virksomheder kan samarbejde om at fastholde og udvikle den grønne danske førertrøje, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Vil udbygge førerposition
Green Labs DK støtter den nye testbænk med 76 mio. kr., og A.P. Møllers Almenfond har sikret den sidste del af finansieringen i projektet med 35 mio. kr., ligesom de store private virksomheder, der har etableret LORC, stiller med den private medfinansiering af testbænken. Derudover har Fornyelsesfonden og Region Syddanmark bidraget til medfinansiering af LORC, for så vidt angår opbygning af et unikt videncenter, udvikling af fundamenttest og etablering af et lasersvejsecenter. Den samlede pris for LORC Viden- og Testcenter er 270 mio. kr.

- Det er vigtigt, at danske virksomheder fastholder de enestående faglige kompetencer, som vi har opbygget på vindmølleområdet. Danmarks førerposition er anerkendt, og mange udenlandske virksomheder har etableret sig her for at drage nytte af den danske viden. Med realiseringen af LORC Testcenter udbygger vi vores stærke position til gavn for vækst, viden og arbejdspladser i branchen, siger erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen.

Byggeriet sker i Lindø Industripark, hvor de største spillere i branchen har etableret sig med udviklingsafdelinger.

- Det har været hårdt arbejde, men nu er forhindringerne overvundet, og vi kan gå i gang med byggeriet. Testcentret vil forstærke en udvikling, som allerede er i gang på Lindø og Nordfyn. Det vil tiltrække virksomheder og produktion og sikre, at der kommer nye, grønne arbejdspladser til, siger Poul Nyrup Rasmussen, der er formand for LORC’s bestyrelse og i tæt samarbejde med virksomheder i vindindustrien har stået i spidsen for projektet.

Avancerede, realistiske test
Kronjuvelen i LORC Testcenter er testbænken, en facilitet til test af vindmøllehuset, den såkaldte nacelle. Under navnet Lindoe Nacelle Testing (LNT) vil denne afprøvningsstation nu blive opført og stå klar til at teste de første store naceller i efteråret 2014. Den får to meget tunge og kraftfulde stande, der kan teste både funktion, mekanik og holdbarhed af hele nacellen. LNT vil desuden som noget helt nyt indenfor testverdenen kunne teste vindmøllens stabilitet og styrke i en vindmøllepark med mange møller og også den samlede vindparks opførsel i et elnet. Designet sikrer testmuligheder, som vil være blandt de mest realistiske og avancerede af sin slags i verden.

LNT er det største Green Lab projekt til dato. Formanden for Green Labs DK, Torkil Bentzen, understreger, at det er vigtigt, at tilskud fra støtteprogrammet går til testcentre, der har en robust forretningsmodel, ligesom teknologi, der testes, skal have et globalt og kommercielt potentiale:

- Når man skal sælge nye vindmøller eller anden energiteknologi, er det afgørende, at produktet kan blive afprøvet på et uafhængigt testcenter. Det øger troværdigheden, det er en væsentlig salgsparameter, og det giver mulighed for hurtigt at rette fejl og forbedre prototyper. Det nye testcenter vil derfor speede udviklingshastigheden op og bidrage til at fastholde produktionen i Danmark, siger Torkil Bentzen, formand for Green Labs DK.

Fremadrettet har LORC planlagt etablering af yderligere, særlige testfaciliteter: Test af fundamenter til offshore vindmøller og til mekaniske test af delkomponenter i vindmøllens nacelle. LORC’s avancerede svejsecenter Lindoe Welding Technology, LWT, er allerede etableret i Lindø Industripark.
Læs mere om: LORC
Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078