23948sdkhjf

Tester 20 års slid på syv måneder: R&D laver sin hidtil kraftigste testbænk til test af naceller

Ingeniørspecialisten R&D Test Systems har designet og leveret verdens største og mest kraftfulde testbænk til highly accelerated lifetime testing (HALT) af vindmøllenaceller. Den står på det danske testcenter Lindø Offshore Renewables Center (LORC). Det skriver R&D i en pressemeddelelse.

Det nye testudstyr opfylder behovene hos den næste generation af større vindmøller og er i stand til at påvise, at de kan køre pålideligt under ekstreme forhold på havet.

Den nye "HALT XL"-testbænk er monteret på et 30 meter langt betonfundament og har en 25 MW drivmotor, der er 15 meter i diameter, mens systemet kan levere et vippemoment på 85 millioner Nm. Dette gør det muligt for testbænken at simulere de hårdeste vindforhold.

Producenterne for mulighed for at foretage nøjagtige vurderinger af deres nacellers pålidelighed ved at udsætte prototypevindmøller for foruddefinerede HALT-tests. Samtidig kan de forkorte time-to-market betydeligt.

- Vi havde brug for at designe en testbænk, der kunne udsætte vindmølleprototyper for det, der svarer til 20 års vejrforhold, på blot seks til otte måneder, siger Sascha Heinecke, salgsdirektør hos R&D Test Systems.

- Grundlæggende set er det vores opgave at belaste prototyperne så meget som muligt: For eksempel kan HALT XL simulere et dynamisk bøjningsmoment på 85 MNm – det svarer til påvirkningen fra 67 familiebiler, der dingler fra enden af en 100 meter lang vindmøllevinge, forklarer Torben Lorentzen, CEO for LORC.

Et vigtigt alternativ til felttestning

- Felttestning af vindmøller, især dem til offshore-brug, bliver sværere og sværere, men HALT-testning giver producenterne mulighed for at sikre, at deres prototyper er i overensstemmelse med gældende standarder. Det giver dem også et essentielt indblik i, hvordan deres nye teknologi vil reagere på de forhold, den vil møde ude på havet, forklarer Sascha Heinecke.

HALT XL-testbænken hos LORC anvender en tilgang med trinvis belastningsafprøvning, der udsætter prototyper for forskellige accelererede belastninger med henblik på at finde et designs fysiske begrænsninger og fastslå produktets pålidelighed.

Prototyperne kan blive udsat for alle de belastninger og pres, som de med rimelighed vil kunne forvente at skulle kunne holde til i løbet af en 20-årig levetid, på kun 3 procent af den tid. Under processen kan eventuelle svagheder og fejlmekanismer kortlægges.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156