23948sdkhjf

Ejerskifte kan sikre 235.000 arbejdspladser

Flere virksomheder skal satse på ejerskifte, hvis ikke danske arbejdspladser skal gå tabt, lyder det fra Dansk Erhverv.
Iværksætteri spiller en vigtig rolle, hvis vi skal skabe nye arbejdspladser i de kommende år. Men vi har samtidig brug for, at flere iværksættere overtager en eksisterende virksomhed. De danske familieejede og enkeltmandsvirksomheder, der står til at blive ejerskiftet de kommende 10 år, har i alt 235.000 arbejdspladser, som ellers går tabt.

- Flere skal have øjnene op for de muligheder, der er for at blive selvstændig i en eksisterende virksomhed, som man har mulighed for at gøre endnu stærkere. Samtidig har ejerskifte-iværksættere en gylden mulighed for at få erfaring med at drive og lede en virksomhed uden de samme risici som iværksættere, der starter fra bunden, siger chefkonsulent Ulla Brandt, Dansk Erhverv.

Højere overlevelsesrater for ejerskifter
Ifølge Dansk Iværksætterindeks 2011 drejer mere end halvdelen af iværksætterne nøglen om igen efter fem år. Mange af de etablerede virksomheder, der har behov for ejerskifte, er sunde virksomheder, der har klaret sig igennem de seneste års markante økonomiske afmatning.

- Vi kan se, at de ejerskifter, vi har medfinansieret, har højere overlevelsesrater end de helt nystartede. Det ligger fint i tråd med, at ejerskiftede virksomheder allerede har produkter og omsætning, mens de nystartede virksomheder først skal til at skabe dem. Vi ser det samme mønster på tværs af brancher, siger erhvervschef Anders Christian Andersen, Vækstfondens afdeling for lån og kautioner.

- Nye ejere kan være med til at finde uudnyttede potentialer i virksomhederne og løfte væksten betragteligt. Det er i og for sig ikke overraskende i de tilfælde, hvor friske kræfter træder til med nye perspektiver og idéer, fortsætter han.

Bankerne holder på pengene
Erhvervslivet mærker i høj grad, at der fortsat er krisetid i Danmark. Virksomheder med brug for ejerskifte og de iværksættere, der ønsker at overtage en eksisterende virksomhed, mærker det ikke mindst. Bankernes tilbageholdenhed stopper mange iværksætterdrømme, og det gælder ikke mindst, når det drejer sig om ejerskifteiværksættere.

Kraftig fremgang i kautioner
Der har været en kraftig fremgang i Vækstfondens kautioner i forbindelse med generations- og ejerskifte. I 2011 udgjorde kautioner i forbindelse med ejer- og generationsskifte 30 procent. Samtidig dokumenterer Dansk Erhvervs medlemsundersøgelser gang på gang, at knap 1/3 af danske virksomheder får afslag på lån i banken.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094