23948sdkhjf

Vesterhav Syd: Nu begynder arbejdet med fundamenterne

Byggeriet af Danmarks to næste havvindmølleparker, Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, går nu for alvor ind i anlægsfasen til søs, hvor Vattenfall gennem nogen tid har haft alle nødvendige tilladelser i hus.

I januar måned blev de områder, hvor der skal bygges i syd såvel som nord, markeret med bøjer. Den 6. februar begyndte udlægningen af sten på de positioner, hvor møllerne skal stå. Stenene beskytter havbunden omkring møllernes fundamenter mod erosion.

Det er fartøjet 'Deme Flintstone', der udlægger stenene. Vattenfall forventer, at arbejdet med stenudlægning i både syd og nord bliver afsluttet inden udgangen af februar, men understreger, at al arbejde til søs afhænger af vind og vejr:

- Det er en vigtig milepæl, at vi nu er godt i gang med at udlægge stenbeskyttelse og snart begynder installationen af selve fundamenterne ud for Hvide Sande. Opførelsen af havvind er logistik og ingeniørkunst på højt niveau. Selvom vi efterhånden har stor erfaring her i Danmark, så tager vi ingenting for givet. Alt er planlagt til mindste detalje, men det er nødvendigt at opdatere planerne løbende afhængigt af vejret, forklarer projektdirektør for havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord hos Vattenfall, Mathilde Damsgaard.

Monopæle nedrammes først ud for Hvide Sande

Det næste skridt i byggeprocessen er, at vindmøllernes fundamenter skal monteres. Møllerne står på monopæle, der bliver nedrammet i havbunden. Opgaven bliver udført af et jack up-skib, der kan stå på havbunden ved hjælp af fire store ben. Jack up-skibet til dette projekt er 'Deme Innovation'.

Vattenfall forventer, at jack up-skibet begynder arbejdet ud for Hvide Sande omkring den 20. februar. Arbejdet vil formentlig kunne høres fra land, forklarer Mathilde Damsgaard:

- Når vi nedrammer, bliver monopælene banket ned i havbunden. Det kan formentlig høres fra kysten, men det afhænger meget af vejret. Jeg forventer ikke, at det er noget, som mennesker og dyr bliver meget generet af, for vi er trods alt 9-10 kilometer fra kysten ved Hvide Sande, og vi gør alt, hvad vi kan, for at minimere støjen. Men jeg har stor respekt for, at støj kan opleves forskelligt, siger Mathilde Damsgaard.

Mathilde Damsgaard uddyber, at der typisk kun hamres i omkring tre timer per monopæl, og at man i gennemsnit forventer at montere én pæl per dag.

Nedramningen af monopæle i syd forventer Vattenfall sker i perioden fra omkring den 20. februar og det meste af marts måned. Arbejdet med monopæle i nord bliver gennemført i løbet af april måned.

Vesterhav Syd består af i alt 20 møller, mens den nordlige tvillingpark vil tælle 21 møller.

Energistyrelsens beslutning om at sætte alle Åben Dør-projekterne på pause påvirker ikke Vesterhav Syd og Nord, da disse parker er statsudbudte. Begge parker skal stå færdige senest ved årets udgang og vil levere fossilfri strøm til 350.000 husstande.

De næste skridt i byggeriet

De efterfølgende faser i byggeriet er kabelarbejdet og selve installationen af møllerne, hvor Vattenfall har denne overordnede tidsplan:

  • April-Juni: Trækning af kabler mellem møllerne og fra møllerne til kysten.
  • Juli-efteråret: Mølletårne og -vinger installeres.
  • December: Anlægsarbejder færdigt og havvindmølleparkerne i fuld drift.

Kilde: Vattenfall

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dacapo køber plads til yderligere ekspansion
Turnaround begynder at virke hos Sjølund
Produktionsklyngen Made etablerer hub i Nordjylland
Svendborg-værft sætter punktum for kutter-æra
Industri-virksomhedernes energiregning steg med 275 procent i 2022
Malene er den første kvindelige danske platformchef på Nordsøen
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.703