23948sdkhjf

Hempel scorede kassen i Rusland: Satsede på militærkunder

Den danske maling-koncern Hempel fordoblede omsætningen i Rusland i de år, hvor koncernen har erkendt, at man solgte til det russiske militær

Malings-giganten Hempel har tidligere erkendt, at koncernen i perioden fra 2016 til 2019 har solgt produkter til flere problematiske russiske kunder, herunder blandt andet Ruslands Sortehavsflåde, Krim-broen og efterretningstjenesten FSB.

Mandag skriver det undersøgende medie Danwatch, at Hempels omsætning i Rusland eksploderede i selvsamme periode. Her deltog selskabet blandt andet også i en stor militær-messe for at booste salget.

En gennemgang af Hempels regnskaber i internationale virksomhedsdatabaser viser således, at mens koncernen alt i alt oplevede en nedgang i omsætningen i 2016, 2017 og 2018, så var det en helt anden historie for Hempel i Rusland.

I samme periode skød omsætningen i Hempels russiske datterselskab i vejret fra 185,9 millioner kroner i 2015 til rekordhøje 400 millioner kroner i 2017, 293 millioner kroner i 2018 og 337,8 mio. i 2019. I 2021 var omsætningen 224 mio. kroner.

Samme år som omsætningen toppede, deltog Hempel i det russiske forsvarsministeriums storstilede våbenmesse ARMY-2017 International Military-Technical Forum i Moskva. Det fremgår af messens officielle katalog.

Militær-messen har som erklæret mål at skabe samarbejde mellem udenlandske virksomheder og aktiviteter under det russiske forsvarsministerium. Det lagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, da heller ikke skjul på i åbningstalen:

“Jeg er sikker på, at Army-2017-forummet ikke kun vil blive husket som en af de største militærtekniske udstillinger i år, men også som et eksempel på effektivt internationalt samarbejde”, lød det blandt andet.

Militære kunder er langt fra ukendt land for Hempel, som selv reklamerer med, at deres produkter spiller en stor rolle i at beskytte skibe mod korrosion uden at påvirke hastigheden. I mange år har Hempel blandt andet også leveret til den engelske flåde.

Hempel vil ikke oplyse, hvad man specifikt fik ud af deltagelsen i messen. Danwatch har også spurgt Hempel, hvor stor en del af omsætningen i Rusland, der kom fra Krim-broen og flådeprojekterne.

I et kortfattet svar fra Hempel lyder det:

“Som tidligere nævnt deler vi aldrig specifikke informationer, herunder omsætningsdata, om kunder eller historiske transaktioner”.

“Vi har tidligere kommunikeret at vi i Hempel A/S i 2019 under en rutinemæssig intern revision af vores datterselskab, Hempel Rusland, erfarede at der uden Hempel A/S' viden indirekte var leveret produkter til opførelsen af Krim-broen, Simferopol Lufthavn på Krim samt nogle russiske flådeprojekter. Som også tidligere nævnt i vores dialog med jer, fordømmer vi på det kraftigste, at vores produkter endte på disse aktiver”.

Hempel meldte sidste år ud, at man vil forlade det russiske marked som følge af krigen i Ukraine, men det er endnu ikke sket.

Originalartikel: https://danwatch.dk/?p=99499

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Hastigt voksende automationsfirma udvider igen
Milliardordre til NKT
Vattenfall færdig med fundamenter i syd og rykker nu nordpå
Nyt om navne: KP Components udvider direktionen
Bila runder milepæl
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.11