23948sdkhjf

Fik genial ide for 125 år siden: Nu fejrer århusiansk kølefirma jubilæum

Torsdag var en helt speciel dag hos Johnson Controls i Højbjerg ved Århus. Her kunne virksomheden nemlig fejre 125-års fødselsdag.

Det, som begyndte med en high performance kølekompressormaskine, opfundet i et lille firma af grundlæggeren Thomas Ths. Sabroe I 1897 på Århus havn, har siden udviklet sig til et globalt anerkendt brand med stigende omsætningstal år efter år.

Gennem årene, har Sabroe-produkterne skabt mulighed for løsninger, der har gjort den moderne livsstil lettere for millioner af mennesker; at nyde et måltid på hjemmedyrkede friske produkter midt i en storby, en iskold drik på en solrig dag eller at sikre adgang til internettet, med strøm fra energi-optimerede datacentre, der aldrig overopheder. Kort sagt, supporterer Sabroes køle- og varmeanlæg en lang række industrier fra farma til energi, over fødevarer, bryggerier, bilindustri og marine. Sport og underholdningsbranchen bruger ligeledes Sabroes køleanlæg og varmepumper til sportsstadions, skøjtebaner og bobslædeanlæg.

Et jubilæum der er værd at fejre

I 1898, kun et år efter virksomheden blev grundlagt, blev kølemaskinen allerede solgt på flere eksportmarkeder, med mejerier som hovedsegment i Europa.

Lokalt havde Sabroes succes stor betydning for, at Århus voksede til en dynamisk industriby, ligesom hele det vestlige Danmark også nød økonomisk godt af fremgangen. Hen over årene udviklede Sabroe sig siden med opkøb af flere andre brands og mere knowhow i branchen, for endelig i 2005 at blive et Johnson Controls-brand.

- Dette jubilæum er en virkelig bemærkelsesværdig tid for vores Johnson Controls-team i Danmark. Vores mere end 700 medarbejdere i Danmark er ekstremt stolte af vores omfattende historie. Mange af vores medarbejdere har været en del af vores familie i 20, 30, 40 og endda 60 års dedikeret og passioneret samarbejde. Vi føler os alle privilegerede over at kunne fortsætte med at forfølge den innovationsrejse, som Thomas Ths. Sabroe satte i gang for 125 år siden, siger Lene Overgaard Andersen, administrerende direktør, Johnson Controls Denmark.

Strømbesparelse på 80 procent

Bygninger tegner sig for næsten 40 procent af de globale drivhusgasemissioner, og med dagens energipriser på et rekordhøjt niveau, er øget energieffektivitet et nøglemål i hele Europa og resten af verden.

Særligt varmepumper ses som en væsentlig teknologi for en del af EU's mål for en bæredygtig økonomi med lav udledning af drivhusgasser og andre bieffekter, samt omstilling af energien til for eksempel fjernvarme som kan udnytte den el, der skal produceres på Nordsøen som beskrevet i EU’s Green Deal.

En af de seneste større løsninger kan ses på Aalborg Nye Hospital, hvor Aalborg Forsynings fjernkølesystem udnytter den lave temperatur, der findes på bunden af den nærliggende kridtsø til levering af køling til aircondition, maskiner, servere, scannere og lignende. Den erstatter de konventionelle elektriske køleanlæg. Energianlægget omfatter en varmeveksler og pumpeanlæg med tre Sabroe ChillPAC kølere, og to Sabroe HeatPAC varmepumper, og andet hjælpeudstyr.

Som det er tilfældet med anlægget i Aalborg, hvor den fjernkøling, som projektet leverer, er op til otte gange mere effektiv end konventionelle køleløsninger, kan løsninger med Sabroes udstyr levere strømbesparelse på 80 procent sammenlignet med tidligere systemer, der blev brugt på det gamle sygehus. Desuden optager anlægget meget mindre plads og eliminerer støj og vibrationer. Endelig, da overskudsvarme anses for 100 procent vedvarende energi, giver projektet også årlige CO2-besparelser på cirka 500-700 tons.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078