23948sdkhjf

Svindel for millioner i 12 år gammel sag om leasingfusk

Fiktive entreprenørmaskiner var omdrejningspunktet i sag om millionfusk i leasingbranchen. Sagen har været undervejs i mere end 12 år, og i går tirsdag blev tre dømt skyldige.

En lang række leasingselskaber blev bedraget for millioner af kroner, da de forsøgte at lease eller købe dyre maskiner gennem entreprenørselskabet FH Byg ApS.

Problemet var, at betonknuserne, mørtelværket og minigraverne var ren fantasi. De eksisterede kun på papir.

Betingede fængselsstraffe

Svindlen blev tirsdag takseret til betingede fængselsstraffe på mellem tre år og fire år og seks måneder for tre af de involverede mænd. Dermed har Københavns Byret sat et foreløbigt punktum i en sag, der strækker sig mere end 12 år tilbage i tiden.

Overblik: 12 år fra sigtelse til dom i stor svindelsag

Efter mere end 12 års venten har Københavns Byret tirsdag afsagt dom i en sag mod fire mænd om blandt andet bedragerier med leasede maskiner i entreprenørfirmaet FH Byg ApS.

Tre af de fire mænd blev idømt betingede straffe på op til fire år og seks måneders fængsel. Den fjerde blev frikendt. En udskilt sag mod en femte mand - den tidligere daglige leder af selskabet Bo Hansen - blev afsluttet i september 2020. Han blev ligeledes straffet med fængsel i fire år og seks måneder.

Læs mere om sagen her:

  • FH Byg ApS gik konkurs i februar 2009. Forinden havde der været en vild vækst. Fra det ene år til det andet steg værdien af leasede anlægsaktiver fra 16,5 millioner kroner til 82,2 millioner.
  • Københavns Politi rejste sigtelse i oktober 2009. En politichef sagde, at sagen mindede om Stein Baggers svindelnumre i IT Factory.
  • I 2014 kom anklagemyndigheden med tiltalen mod den daglige leder og fire andre mænd.
  • Københavns Byret havde første retsmøde i januar 2015. Men den daglige leder dukkede ikke op. Hans mange sygemeldinger førte til talrige udsættelser.
  • Straffesagen blev delt i to i 2017. I vidt omfang er samme bevisførelse derfor blevet gennemgået to gange i to forskellige retssale.
  • Sagen mod den daglige leder blev indledt i februar 2019. Dommen blev afsagt i september 2020. Han blev straffet med fængsel i fire år og seks måneder.
  • I sagen mod de fire øvrige blev der tirsdag sat et foreløbigt punktum. Tre af dem blev straffet med betinget fængsel på mellem tre år og fire år og seks måneder. Den fjerde blev frikendt.

En 60-årig mand, der også har været tiltalt i tirsdagens sag, er blevet frifundet, da retten ikke har fundet det bevist, at han var bevidst om, at maskinerne ikke eksisterede.

Det er snart 13 år siden, at politiet kom ud til selskabet FH Byg Aps for at rejse sigtelser mod i alt fem mænd. Den femte mand – den daglige leder af selskabet, Bo Hansen – blev i 2020 straffet med fængsel i fire år og seks måneder i en udskilt sag. 

Udskrev fiktive fakturaer

Leasingselskaberne var af den opfattelse, at de enten købte eller leasede eksempelvis betonknusere, mørtelværk, minigravere eller andre maskiner. Men de fandtes altså ikke i virkeligheden, og dermed blev de bedraget for store pengebeløb.

Den ene af de nu dømte – en nu 48-årig mand, som var direktør i selskabet JBT Trading - stod for at udskrive fiktive fakturaer til selskaberne gennem sit eget firma.

Bedragerierne fandt sted mellem 2006 og 2009. Tiltalen mod de fem mænd blev dog først rejst i 2014, fem år efter at politiet var rykket ud til FH Byg Aps.

Sagen udskudt igen og igen

Sagen, der har ført et hav af retsdage med sig, er imidlertid blevet udskudt igen og igen. Ifølge den oprindelige plan skulle sagen være blevet behandlet i 2015, men sådan skulle det altså ikke gå.

18 udsættelser blev det til, fordi retten blev ved med at acceptere sygemeldinger fra den tidligere daglige leder Bo Hansen. Efter to og et halvt år blev hans sag adskilt fra de øvriges, så man kunne få sat skub i tingene.

Den ekstraordinært lange behandlingstid har da også fyldt en del i sagen. En af forsvarsadvokaterne har advokeret for, at der har været tale om en krænkelse af menneskerettighederne, idet de fire mænd har haft sagen hængende over hovedet i årevis.

Betinget langsommelighed

Derfor var advokaten af den opfattelse, at straffen skulle bortfalde, hvis hans klient blev dømt skyldig.

Det er imidlertid hans klient, der endte med at blive frikendt. Men retten har delvist imødekommet det ønske, da straffene til de øvrige på baggrund af langsommeligheden i sagen er blevet gjort betingede.

To af de tiltalte har også begået momssvindel og skattesvindel. Det koster dem tillægsbøder på henholdsvis 7,3 millioner og 4,8 millioner kroner.

Ingen af de fire forsvarere mødte op tirsdag. De har to uger til at tage stilling til, om deres klienter vil anke.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078